Rik Jungmann

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Open Brief DBL aan Bibliotheek

Wijdemeren, 30 oktober 2004. Dorpsbelangen Loosdrecht is bezorgd over de voorgenomen bezuinigingen bij de bibliotheek in Loosdrecht en schreef het bestuur van de bibliotheek een open brief.

Ingezonden Brief

Loosdrecht, 28 oktober 2004

Geacht bestuur, geachte directie,

In onze ledenvergadering van 29 september jongstleden is de verontrusting uitgesproken over uw voorgenomen bezuinigingsmaatregelen bij de Emtinckhof en de Bibliobus in Oud Loosdrecht. De leden van Dorpsbelangen Loosdrecht hebben ons verzocht u deze verontrusting over te brengen en suggesties te doen om de Bibliobus voor Oud Loosdrecht te behouden.

Uit de media hebben wij inmiddels begrepen dat de sluiting van het ‘loket’ bij de Emtinckhof van de baan is. Daar zijn wij erg blij mee. Rest ons u de oprechte bezorgdheid over te brengen over uw bezuinigingsplannen in Oud Loosdrecht.

Het lijkt ons voor de beeldvorming van de bestuursleden die niet uit Loosdrecht afkomstig zijn een goede zaak om in het kort de ontstaansgeschiedenis van de Bieb te schetsen.
De Christelijke Jongerenvereniging ‘Fraternitas’ heeft al ruim voor de Tweede Wereldoorlog het bibliotheekwerk in Oud Loosdrecht op poten gezet met als doel het sociale leven in ‘Oud’ te bevorderen. Deze uitleenservice bleek zo succesvol te zijn, zowel in Oud- als in Nieuw Loosdrecht, dat de gemeente Loosdrecht dit initiatief heeft overgenomen en met financiële steun van de gemeente is uit dit burgerinitiatief de bibliotheek ontstaan zoals deze nu zo succesvol functioneert.

Wij vinden het daarom des te schrijnender dat juist in Oud Loosdrecht, de bakermat van de huidige bibliotheek, de service van de Bibliobus wordt geschrapt om het huishoudboekje van de Bibliotheek Wijdemeren in evenwicht te brengen. Wie enigszins op de hoogte is van de ontwikkelingen in Oud Loosdrecht gedurende de laatste jaren, weet dat hier praktisch alles verdwenen is. Zowel voor de jeugd als voor de ouderen is hier nauwelijks enige voorziening over.
Bovendien wordt er van deze boekenuitleenservice volop gebruikt gemaakt, is de busverbinding met Nieuw Loosdrecht ronduit slecht en is de ‘Dijk’ geen ongevaarlijke fietsroute, zeker voor jonge kinderen.
Volgens onze eigen observaties maken wekelijks ongeveer 50 à 60 mensen gebruik van de Bibliobus. Zij nemen per persoon tenminste 4 boeken mee. Er worden dus alleen in Oud Loosdrecht minstens 12.000 boeken op jaarbasis uitgeleend. Deze service voorziet dus heel duidelijk in een behoefte.

Wij zijn er met u van overtuigd dat er onvermijdelijk bezuinigd moet worden. Wij vinden het vanzelfsprekend dat ook de Oudloosdrechtse Wijdemeerdenaren hier een bijdrage aan leveren.
Maar zij mogen de rekening niet alleen betalen!

Daarom stellen wij u voor de volgende maatregelen in overweging te nemen:

  • de Bibliobus niet elke week, maar elke twee weken laten rijden;

  • de Bibliobus op één locatie in Oud Loosdrecht in plaats van op twee locaties, zoals nu;

  • desnoods inkrimpen van de openingstijden aan de Tjalk gedurende 1 dagdeel per week.

Wij hopen met deze suggesties een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in Oud Loosdrecht en de toegankelijkheid van de bibliotheekservice voor alle inwoners van Wijdemeren – jong en oud - bereikbaar te houden.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van
Dorpsbelangen Loosdrecht

Elly Bamber, Adriaan Doets, Tineke Franssen, Cor Lam, Claudia Millenaar


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind15º Naar volgende bericht