Rik Jungmann

Rik Jungmann

G&E
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Trompenburgh open voor publiek

's-Graveland, 3 oktober 2004. Het meest indrukwekkende en meest gefotografeerde buitenhuis in 's-Graveland, het landhuis Trompenburgh, gaat na februari open voor het publiek.

In Trompenburgh woonde de afgelopen vijftig jaar de familie Houthoff. De afgelopen jaren is Trompenburgh grondig gerestaureerd. Terwijl er gerestaureerd werd, woonde de familie in een verplaatsbare cabine achter het huis. Tijdens die restauratie hield de Rijksgebouwendienst op 8 september 2001 één keer open huis. Dat was één van de zeldzame keren dat een heel beperkt publiek het gebouw van binnen kon bewonderen. Nu de restauratie zijn einde nadert, ontstond er een discussie tussen de Rijksgebouwendienst, eigenaar van Trompenburgh en de familie Houthoff.

De Rijksgebouwendienst vindt dat de restauratie veel geld aan de gemeenschap heeft gekost en dat het buiten en de tuin daarom voor het publiek opengesteld moet worden. Tot nu toe was het altijd onmogelijk om Trompenburgh te bezoeken. De familie Houthoff kon geen overeenstemming bereiken met de Dienst over de voorwaarden waaronder die openstelling zou moeten gebeuren en besloot te vertrekken.

In Trompenburgh was de collectie meubelen en kunst van de familie Houthoff ondergebracht. Omdat zij nu Trompenburgh moeten verlaten en geen plaats voor de collectie hebben, worden de meubelen en de kunst bij Sotheby's geveild.

De Rijksgebouwendienst gaat weer op zoek naar een nieuwe bewoner, die wel aan de eisen van de Dienst wil voldoen.


. BewolktMatige wind17º Naar volgende bericht