Rik Jungmann

Douwe van Essen/Rik Jungmann

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Coalitie staat op scherp

Wijdemeren, 3 november 2004. "Wij nemen het hoog op en beraden ons op de toekomst van deze coalitie". Dat waren de laatste dreigende woorden van Betske van Henten (CDA) in de begrotingsbehandeling die gisteren en vandaag plaats vond.

Spanningen Coalitie


Fractievoorzitter René Voigt
(DBW), houdt vast aan eigen
bezuinigingen.

Aanleiding voor deze uitspraak was het feit dat de fractie van Dorpsbelangen Wijdemeren onder leiding van René Voigt niet voor een amendement van de overige drie coalitiepartners PvdA, DBL en CDA stemde, maar vast hield aan een eigen amendement dat een waslijst aan bezuinigingen bevatte en daarmee tot een lager OZB tarief zou leiden.

De spanningen in de coalitie bouwen zich al geruime tijd op. Dat werd voor het eerst duidelijk zichtbaar toen de Dorpsbelangenfractie op 29 augustus 2003 uiteen viel in twee fracties, een Loosdrechtse en een Wijdemeerse (lees: de rest van Wijdemeren). Daarna deden er zich regelmatig kleine incidenten voor waaruit de spanning in de coalitie was af te leiden.

Uit het feit dat onder het amendement, dat gisteren werd ingediend namens de coalitie, de naam van René Voigt van DBW ontbrak, bleek dat de scheuring ook tijdens de begrotingsbehandeling nog duidelijker zou worden. In de loop van de middag bouwde de spanning zich langzaam op. Veel en zeer lange schorsingen waren het gevolg. De fracties van DBL, CDA en PvdA verdwenen tijdens de schorsingen naar elders. Intussen liep fractievoorzitter René Voigt rustig door het gebouw. De fractievoorzitters van de drie partijen voerden voortdurend overleg, ook in de wandelgangen. Een enkele maal werd het college uit de raadszaal en van elders geplukt om in spoedoverleg te gaan. In alle hectiek werd duidelijk dat er tussen de fractie van DBW en de andere coalitiepartners geen enkele vorm van communicatie over was.

Het bleek dat Betske van Henten gisteren, namens CDA, PvdA en DBL de fractie van DBW onder zware druk had gezet om mee te gaan met de overige coalitiepartners. Bij die druk werd gesteld dat er een probleem zou ontstaan als DBW zich niet zou bewegen in de richting van het CDA c.s. Dat probleem zou zich volgens haar ook uitstrekken van de fractie tot in het college, waarbij gedoeld werd op de positie van wethouder Co de Kloet (DBW).

VVD rook kansen


Wim Lorjé (VVD) rook
politieke kansen.

Wim Lorjé (VVD) rook zowel gisteren als vandaag op het juiste moment zijn kans en vroeg diverse malen aan DBW en het CDA of er nog sprake was van een coalitie. Vanmiddag maakte Betske van Henten (CDA) vlak voor de stemmingen duidelijk dat er een probleem voor DBW zou ontstaan als deze partij niet met de coalitie zou meestemmen. René Voigt (DBW) verklaarde daarop dat zijn fractie dat niet zou doen. Wim Lorjé (VVD) vroeg direct aan Van Henten wat zij bedoelde met "een probleem". Zij wilde daar op dat moment niet op in gaan, maar wachten tot na de stemmingen. Dit ontlokte Wim Lorjé de hartekreet: "Maar meneer Voigt zegt toch dat hij niet voor uw amendement gaat stemmen! Gelooft u zijn woorden niet?" Van Henten hield vast aan haar zwijgzaamheid.


Betske van Henten (CDA),
dreigende taal blijft boven
de markt hangen.

Nadat er twintig minuten gestemd was over amendementen, moties en de begroting zelf, wilde burgemeester Don Bijl de vergadering sluiten. Geen van de spelers maakte aanstalten om zelf "het probleem" te benoemen. Wederom sprong Wim Lorjé (VVD) in het gat. "Voor u de vergadering afsluit, wil ik toch graag weten welke conclusie Mevrouw Van Henten van het CDA nu trekt." :riep hij net voor de hamer viel. Het was duidelijk te zien dat Betske van Henten gehoopt had dat haar deze vraag niet gesteld was. Zij moest even nadenken en verklaarde: "Wij nemen het hoog op dat DBW niet met de coalitie heeft meegestemd en beraden ons op de toekomst van deze coalitie." Daarmee ontnam zij Lorjé de politieke winst van een scheuring in de coalitie en werd het probleem naar de toekomst verschoven. Er bleef iets onbestemds boven de raadszaal hangen.

Co de Kloet niet blij


Wethouder Co de Kloet
(DBW) niet blij met de actie
van de fractie.

Na afloop verklaarde wethouder Co de Kloet (DBW) dat hij niet blij was met het stemgedrag van zijn partijgenoten. "Het geeft een slechte indruk van Wijdemeren en het gemeentebestuur van Wijdemeren en dat is niet goed. Ik heb met de fractie gesproken en ze verteld dat geen enkele fractie het leuk vindt om de OZB te verhogen, maar wij kunnen niet anders. De pijn had dus gedeeld moeten worden met de andere fracties in plaats van aan te koersen op een stemverhouding van 2 tegen 19 die er nu uit kwam. Bij de voorbereiding van het amendement van de coalitiepartijen is er zelfs geen contact geweest met René Voigt over de inhoud. Hij heeft er zich aan onttrokken."

Geen gevolgen

Overigens zou een eventueel uittreden van DBW uit deze coalitie geen enkel gevolg hoeven hebben. De andere drie partijen beschikken over een meerderheid van 11 van de negentien zetels. Omdat een wethouder in het duale systeem geen raadslid meer is, kan de wethouder blijven zitten, zolang de meerderheid van de raad hem niet naar huis stuurt of hij zelf niet terugtreedt.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht