... ...

Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Bouwplan NdB Goed ontvangen

Nederhorst den Berg, 5 juli 2004. Vanavond was er in het Spiegelhuys in Nederhorst den Berg na een week weer een informatieavond over nieuwbouw. Dit keer het plan Venenburg, waar 44 woningen gebouwd gaan worden. Het was bomvol met ongeveer 150 mensen die op de avond waren afgekomen, waardoor de zitplaatsen op waren.


Artists impression van de nieuwe wijk Venenburg.

Het bouwplan Venenburg heeft een lange voorgeschiedenis. In 1992 lagen de plannen klaar, goedgekeurd door gemeente en provincie, toen de Minister van VROM, Margreet de Boer, er een streep door haalde vanwege de aantasting van het groene hart. Inmiddels is er een nieuw streekplan aangenomen, waarin de grens van de bebouwing (de rode contour) ruimer om Nederhorst den Berg getrokken is.


Concept plattegrond van de nieuwe wijk.
(Er kunnen nog kleine aanpassingen komen.)

Het college maakt van deze nieuwe situatie gebruik door met een z.g. artikel 19 lid 2 procedure de bestemming, die nu agrarisch is, te wijzigen in bebouwing. In deze procedure speelt de provincie geen rol meer, kan er 1 maal bezwaar gemaakt worden en is het college van B&W bevoegd om te besluiten. Dankzij deze korte procedure kan de bouwvergunning er in principe in acht weken liggen. Burgers die het naadje van de kous willen weten moeten het Wijdemeren Journaal en de gemeentelijke website in de gaten houden, aldus de heer Alkema. In die beide media zal de officiële publicatie verschijnen van het voornemen tot het afgeven van de bouwvergunning.


Bomvol.

De inschrijving voor de woningen zal in het najaar starten. De bouw begint tegen het eind van dit jaar en zal begin 2006 afgerond worden. Er komen 24 huurhuizen, die circa € 425 per maand gaan kosten, vrijwel zonder servicekosten. Verder komen er rijtjeshuizen die tussen de € 250.000 en € 275.000 moeten opbrengen. Tenslotte worden er twee-onder één-kap huizen gebouwd die tussen € 400.000 en € 450.000 gaan kosten. Voor de huurwoningen komen eerst starters en doorstromers in aanmerking uit Wijdemeren. De kopers moeten inwoner zijn, economisch gebonden aan Wijdemeren of spijtoptanten zijn, mensen die hier minimaal 15 jaar gewoond hebben en terug willen keren.


Kijken naar de tekeningen.

Bij de vragen was het publiek zeer mild over de plannen. Alle vragen handelden over specifieke problemen, zoals de toename van het verkeer, hinder door het binnenschijnen van autolichten door de nieuwe ontsluiting en de maatregelen voor eventuele geluidsoverlast. Het college, bij monde van Wethouder Wim Neef van ruimtelijke ordening, zegde in de meeste gevallen toe om te bekijken of er een oplossing gevonden zou kunnen worden. Echte bezwaren zijn niet te verwachten op grond van de stemming op deze avond.

De animo voor de woningen bleek onder de aanwezigen vrij beperkt. Toen Wim Neef vroeg wie er interesse had in een huis in Venenburg, gingen er aarzelend ongeveer tien vingers omhoog.

Zo verliep deze informatieavond in Nederhorst den Berg totaal anders dan die, over nieuwbouw op de plek van het gemeentehuis, van een week geleden.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigMatige wind22º Naar volgende bericht