Vorig bericht | ||
Auteur: Rik Jungmann |
Foto's: Rik Jungmann |
Bron: Wijdemeerse Webkrant |
Nieuwjaarsreceptie
Wijdemeren, 5 januari
2004. Vanavond werd in het gemeentehuis van Wijdemeren de
nieuwjaarsreceptie gehouden. Het was behoorlijk druk. Heel bekend
Wijdemeren was bijeengekomen om elkaar de beste wensen toe te doen komen.
Bij binnenkomst stond het college in de hal op rij om de gelukwensen van de bevolking in ontvangst te nemen. Vooraan burgemeester Don Bijl met zijn echtgenote, gevolgd door de wethouders Neef, Nagel, Hagen, Siemons en De Kloet.
Rond acht uur vulde de zaal zich snel en stond er een lange rij te wachten om het college de hand te schudden. Tal van vertegenwoordigers van lokale organisaties waren present. Ook de twee oud-burgemeesters Kozijn en Goudberg waren aanwezig. Jan Goudberg overigens in de functie van voorzitter van het OCW. De brandweer was naar de receptie uitgerukt. In vol ornaat was er een groot aantal brandweerlieden.
Om kwart voor negen beklom burgemeester Bijl het spreekgestoelte om de aanwezigen toe te spreken. In zijn toespraak was hij bijzonder kritisch naar "Den Haag". Hij stelde dat de regering weliswaar met de mond belijdt dat er minder regels moeten komen, maar dat de praktijk voor een gemeente is dat er steeds meer regels komen die soms zelfs onuitvoerbaar zijn. Ook verweet hij de rijksoverheid dat er te weinig wordt gedaan voor gemeenten, zoals Wijdemeren, die grote problemen ondervinden als gevolg van een herindeling.
Over de plannen van het kabinet voor de gekozen burgemeester had hij geen goed woord over. "We zijn nog aan het worstelen met het dualisme en nu komt de gekozen burgemeester er nog bij." Ook vond hij dat het niet past in de bestuursvorm die Nederland al eeuwen heeft, waarin geregeerd wordt door een college. "Zelfs de minister-president is niet de baas van het kabinet. Dat was vroeger bij de regenten ook al zo." Een gekozen burgemeester zal iemand uit het eigen dorp, uit eigen kring zijn." Daar ziet Bijl geen voordelen in. "De gemeente lijkt wel de speeltuin van Den Haag." Hij vreest dat er onduidelijkheid gaat ontstaan over de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en hij voorziet conflicten met de wethouders als de burgemeester een eigen mandaat krijgt van de kiezer. "Maar ja"", verzuchtte hij, "het zal wel komen omdat D66 nu in het kabinet zit." Tenslotte herdacht hij Piet van Enk die veel voor de gemeente en de gemeenschap van 's-Graveland betekende. |