... ...

Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

BHV, C2000 en Casema

Wijdemeren, 9 april 2004. Ook Wijdemeren ontkomt niet aan de invoering van het zeer omstreden C2000 communicatienetwerk voor politie, brandweer en ambulancediensten. Bedrijfshulpverlening (BHV) is ook verplicht. De commissie Bestuur en Middelen sprak er gisteren opnieuw over. In de rondvraag kwamen de enorme tariefstijgingen van Casema even aan bod.

BHV

Op 16 januari had het college al een voorstel over de BHV aan de commissie voorgelegd. Herman Veldhuisen (CDA) had toen geen goed woord voor de voorstellen over. Er zouden veel te veel mensen opgeleid worden als BHV'er, de opleidingen waren te duur, er werd te veel tijd uitgetrokken, om kort te gaan het college moest haar huiswerk over doen.

Wethouder Ties Hagen probeerde een uitslaande brand als de vorige keer te bezweren in zijn inleiding. Er was nog eens kritisch naar het voorstel gekeken. Het bedrag waar men over sprak was slechts 0,00052 van de totale loonsom van bijna 8 miljoen euro. Bovendien had men nog eens extern onafhankelijk advies gevraagd over het voorstel.


Herman Veldhuisen (CDA)

Weer opende Herman Veldhuisen (CDA) frontaal de aanval. Zwaaiend met een ARBO blad, waarin de eisen staan waaraan BHV moet voldoen, vond hij dat het afgeslankte voorstel nog steeds veel te royaal was. "Ik stel alleen maar de vragen, zoals ik ze uit dit blad haal!"  "Eerst moeten wij dit voorstel goedkeuren en daarna doet u pas een risicoanalyse, dat moet andersom." "Op de werven zijn geen BHV'ers nodig, de gebouwen zijn overzichtelijk en zo te verlaten als er wat aan de hand is." "Wijdemeren is weer het beste jongetje van de klas."

De andere partijen waren blij met het deskundige betoog van Veldhuisen en sloten zich er graag bij aan. Els van Hall (VVD) voegde aan het betoog over de werven toe dat men daar alleen is om koffie te drinken. Ook de in het voorstel opgenomen beschermende kleding achtte zij niet nodig. "Als er wat is, dan doe je toch net als thuis. Er brandt wat en dan gooi je er snel een doek overheen om het te blussen."


Erg vrolijk werd het college niet van de discussie over de BHV.
V.l.n.r. Peter Buis (projectleider BHV), wethouder Ties Hagen (PvdA), burgemeester Don Bijl en Alexander Meijer (hoofd juridische zaken en veiligheid). Op de achtergrond de brandweercommandant.

Voigt (DBW) en Moote (PvdA) weken af van de rest. "De BHV moet goed geregeld zijn en er moet niet op beknibbeld worden." René Voigt had nog een gouden tip voor het college. "Als de C2000 apparatuur ingevoerd is, dan kunnen de portofoons van de brandweer voor de BHV gebruikt worden."

Uiteindelijk werd de soep minder heet gegeten dan hij was opgediend. Nadat Ties Hagen nogmaals had uitgelegd waarom een goede BHV nodig is en dat hij het niet voor zijn verantwoording wilde nemen dat er bij een calamiteit iets fout zou gaan, gingen de partijen met hem mee. Zeker nadat hij had toegezegd dat hij nog eens even naar de werven zou kijken.

C2000

De aanschaf van C2000 apparatuur had nauwelijks bespreking nodig. Burgemeester Don Bijl legde uit de het Ministerie van BZK de aanschaf voorschrijft, waarna er vrijwel geen vragen overbleven. Omdat deze regio vrij laat is met de invoering is de kans op kinderziekten en problemen als in Limburg (waar C2000 in het geheel niet werkte) sterk verminderd.

Casema

Wij signaleerden al eerder dat Casema de tarieven van de kabel sterk verhoogd heeft (31 %). In de rondvraag kwam deze kwestie gisteren ook aan de orde. Wethouder Ties Hagen antwoordde op vragen uit de commissie dat het college weinig aan de verhogingen kan doen. In 's-Graveland en Nederhorst den Berg al helemaal niet, omdat beperkende clausules in de contracten met Casema inmiddels verlopen zijn. In Loosdrecht zou dat eventueel nog wel kunnen. Waarop de Loosdrechtse leden van de commissie hem aanspoorden om dan tenminste dat voordeel voor de Loosdrechters binnen te slepen. Hagen vond de verhoging met enkele euro's niet voldoende reden om daar achteraan te gaan. Zijn partijgenote Lia Moote (PvdA) zag dat anders. "Het is percentage op percentage op percentage. Het gaat maar door. "Andere leden van de commissie wezen op het proces van Hilversum tegen UPC en andere soortgelijke gevallen. Toch kwam de wethouder niet in beweging. Het zal dus wel blijven zoals het is. De markt voor Digitenne en schotel gaat open.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht