Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Gemeente Wijdemeren

Bron: Gemeente Wijdemeren 


"De Dobber" terug.

Loosdrecht, 12 mei 2003. Het kunstwerk "De Dobber" is vanmiddag weergekeerd in het dorp na een grondige restauratie. Marijke van Velzen verrichtte de onthulling in het bijzijn van wethouder Yvonne Siemons.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad om twee kunstwerken van Pieter van Velzen te laten herstellen. Daarbij werd gespeeld met de gedachte om De Koe op een andere plek te zetten of om hem met een glazen hok te beschermen. In de raad van 30 mei vorig jaar trok het gemeentebestuur € 16.500 uit voor de restauratie van De Koe en De Dobber. Hieronder het persbericht van de gemeente.


Kunstwerk "De Dobber" terug in Nieuw-Loosdrecht


De Dobber

Het kleurige polyester kunstwerk "De Dobber" van de Loosdrechtse kunstenaar Pieter van Velzen (1911-1990) staat weer op z'n oude plek bij het zwembad in Nieuw-Loosdrecht. Maandagmiddag 12 mei "onthulden" wethouder E.Y. Siemons-Brenner van kunst en cultuur en de dochter van de kunstenaar, mevrouw M. van Velzen, het gerestaureerde kunstwerk officieel.

Vorig jaar werden vanwege hun slechte toestand twee werken van Van Velzen, "De Dobber" en "Het Tuinbeeld" (in de volksmond "De Koe" genoemd) van hun sokkels in Nieuw-Loosdrecht verwijderd. "De Koe" was door vandalen ernstig beschadigd en beide kunstwerken waren door vocht aangetast. Aangezien Van Velzen een plaatselijk kunstenaar was, hebben zijn werken voor de gemeente extra emotionele waarde en zijn zij niet meer uit Loosdrecht weg te denken. Om die reden stelde de gemeenteraad in mei 2002 €16.500 voor de restauratie beschikbaar. Het bedrijf Archeoplan uit Delft voerde de restauratiewerkzaamheden uit.


Links Marijke van Velzen, rechts wethouder van kunstzaken Yvonne Siemons bij de onthulling van De Dobber.

"De Koe" krijgt een nieuw plekje
Ook de restauratie van "De Koe" is inmiddels een feit. Dit kunstwerk krijgt half juni in de tuin van het tijdelijke gemeentehuis van Wijdemeren aan de Rading 1 een veilige plek.

Over de kunstenaar
De kunstenaar Pieter van Velzen is geboren in Weesp en vestigde zich in 1947 in Loosdrecht. Hij doorliep de rijksacademie en was vooral glazenier. In het gemeentehuis in Loosdrecht is een fraai glas-in-lood raam van hem te zien. Van Velzen heeft zich ook beziggehouden met andere kunstvormen, onder andere met werken van kunststof. "De Koe" en "De Dobber" zijn hiervan mooie voorbeelden. In 1989, in de nadagen van zijn leven, had Pieter van Velzen nog een grote tentoonstelling in het provinciaal museum in Assen.


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...