Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Raad 30-5

Wijdemeren, 30 mei 2002. Vanavond was de gemeenteraad. Een rustige gemeenteraad die al om half tien afgelopen was.


W. Voeten, op de achterkant
J. Pieneman, de komende en
gaande man..

Bij de mededelingen werd door burgemeester van Diepen gezegd dat de extra raad over de huisvesting van de gemeente, die in de bladen staat aangekondigd voor 6 juni niet door gaat. Het onderwerp komt in de raad van 27 juni en wordt op 13 juni in de commissie besproken.

Wim Voeten werd geïnstalleerd als nieuw raadslid voor het CDA in plaats van Jan Pieneman die moest afhaken.

Bij de behandeling van de ingekomen brieven kwam enige kritiek van Kees Bosdijk (PvdA). Het bleek dat het college voorstelde om een brief door hen te laten afhandelen, maar intussen het antwoord al naar de schrijver had gestuurd. Hij vond dat te voorbarig.


Ties Hagen op de nieuwe bureaustoel

Bij het voorstel over de vrijstelling van het bouwplan Antoniusschool deed Els van Hall (VVD)een poging om de behandeling van de bezwaarschriften niet door het college, maar door de raad te laten behandelen, opdat die daar greep op zou houden. Wim Neef, wethouder van grondzaken, was dat niet met haar eens. Vanwege de snelheid vroeg hij de raad om het college vertrouwen te schenken en alle besluiten toch aan het college te delegeren. De raad stemde hiermee in.

De hele raad was het ermee eens dat de kunstwerken "De Koe" en "De Dobber" buiten opgesteld moeten worden. Yvonne Siemons, wethouder kunstzaken, komt later met een voorstel waar de kunstwerken geplaatst zullen worden na restauratie.

Bij de discussie over het meubilair verwees Ties Hagen, wethouder personeelszaken, naar de stoelen van de publieke tribune als voorbeeld hoe het nieuwe meubilair in de locatie Nederhorst den Berg eruit zal gaan zien. Enigszins verbijsterd keek het publiek om zich heen naar de plastic stoeltjes. Het bleek dat de stoelen er eerder gestaan hadden, maar nu weer weg waren. Ties Hagen demonstreerde later voor onze fotograaf de nieuwe ARBO goedgekeurde stoelen tijdens een schorsing. De raad besloot tot aanschaf.

Het onderwerp leerlingenvervoer leidde tot enige misverstanden en verschillen van inzicht. Leerlingen met een handicap en leerlingen die vanwege levensbeschouwelijke redenen op school zitten buiten de gemeente hebben recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten van vervoer. De discussie spitste zich toe op de vraag of een gehandicapte een hogere vergoeding moet krijgen dan een leerling die uit eigen keus naar de school ver weg gaat omdat zijn levensbeschouwing dat van hem of haar vraagt.

De VVD vond dat de gemeente voor gehandicapten ruimhartig bij moet dragen voor dat vervoer, maar dat leerlingen die er voor kiezen om naar school te reizen vanwege levensbeschouwing dat minder ten laste van de gemeenschap moeten doen.


Otto van Diepen
neemt afscheid

Helemaal aan het eind van het debat, toen niemand het nog verwacht had, diende Els van Hall van de VVD een amendement in om dat onderscheid te maken. Alle partijen, behalve D66, waren het oneens met de VVD. De beide soorten leerlingen moeten een zelfde bijdrage van de gemeenschap krijgen.

Otto van Diepen sloot de raadsvergadering af met een dankwoord. Het was zijn laatste raad in Wijdemeren. Hij zei dat de verhoudingen in raad en college uitstekend zijn en dat hij met groot plezier was ingevallen in Wijdemeren. Het dragen van de ambtsketen had hij bewust bewaard voor Don Bijl, zijn opvolger en eerste burgemeester van Wijdemeren.

Hij droeg de voorzittershamer daarna over aan Lia Moote (PvdA), die indertijd tot plaatsvervangend voorzitter van de raad is gekozen. Zij bood Otto van Diepen een kunstwerk aan dat "Het Wapen van Amsterdam" in 's-Graveland voorstelt. "U gooide Wijdemeren en ons in het diepe. Gaat Wijdemeren nu voor de Bijl?" :sloot zij af.


Lia Moote overhandigt het
kunstwerk aan Otto van Diepen


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Zon en buien, 18 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: Douwe van Essen Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...