Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Raad: Onwennig

Wijdemeren, 27 juni 2003. Donderdagavond werd voor het eerst de raadsvergadering gehouden in het nieuwe gemeentehuis aan de Rading 1. Bij de aanvang was het wat onwennig, maar al snel werd de normale routine hervat.


Het kaartje op het bloemstuk van het College van Hilversum.

Bij binnenkomst in de ruime ontvangsthal viel direct een aantal bloemstukken op de balie op. Zo stond er een bloemstuk van het college van Hilversum met een kaartje dat niet van enige ironie gespeend was. “Welkom op ons grondgebied” luidde de tekst.

Het gemeentehuis ligt echt exact op de grens van Hilversum. De overkant van de Rading, waar de Knorr fabriek staat, is Nieuw Loosdrecht, evenals de rotonde. De weg van de rotonde naar het oude gemeentehuis daarentegen is gemeente Hilversum.

Voor de aanvang van de raadsvergadering druppelden de collegeleden, raadsleden en het publiek de ruime, koele raadszaal binnen met een onderzoekende blik in de ogen. Waar stond je eigen naambordje, waar zaten de andere raadsleden, waar zat het college en waar de burgemeester? Tot dat moment een verrassing.


Op de rug gezien de wethouders, links GL, VVD en DB, rechts D66, CDA en Pvda. Aan het hoofd van de tafels burgemeester Don Bijl en griffier Baerte de Brey.

Al snel bleek dat de opstelling echt drastisch gewijzigd was. Dualistisch. De tafels stonden in een grote afgeplatte cirkel. Burgemeester Don Bijl, gesecondeerd door Baerte de Brey aan de bovenkant. De vijf wethouders op afstand tegenover hen aan de onderkant.Nelleke Schenkkan (GL) en Felix Flameling (D66) tot nu toe min of meer een koppel, waren ruw uiteen gereten, ieder aan een zijde van de cirkel tegenover elkaar. De VVD en DB naast elkaar, evenals de PvdA en het CDA tegenover hen.

Zo’n opstelling is belangrijk en veroorzaakt in de vergadering een eigen dynamiek. Je kunt immers gemakkelijker nog even met je buurman of –vrouw overleggen, dan met iemand die tien meter van je af zit. Op de ene plek kun je horen wat de wethouders onderling zeggen, op de andere krijg je mee wat de voorzitter overlegt met de griffier. Als raadslid kun je daar soms wat mee doen.


Rik Jungmann (Wijdemeerse Webkrant)
geeft een toelichting op de agenda
voor Gemeentehuis Thuis van Radio
Wijdemeren.

De raadszaal is een verademing ten opzichte van de zaal in Loosdrecht. Daar zaten publiek en raad bovenop elkaar en werd het altijd snel benauwd. Hier is veel ruimte, kan nog eens gelopen worden en was het, ondanks het warme weer, heerlijk koel, waarschijnlijk mede vanwege het marmer op de vloer. Nieuw opgehangen gordijnen zorgden voor demping van geluid en galm. Ook voor de notulisten, de pers en de radio is ruim voldoende plaats om hun werk te kunnen doen. De introductie van de raadsagenda op Radio Wijdemeren was voor de gelegenheid een co-productie tussen de Wijdemeerse Webkrant en de radio. Rik Jungmann, redacteur van de Webkrant, verzorgde het begin van de radiouitzending.

Bij de aanvang van de vergadering heette burgemeester Don Bijl iedereen van harte welkom op de nieuwe locatie en zei dat de medewerkers erg blij zijn met het gezamenlijke gebouw. Hij deelde mee dat Wim Voeten (CDA) en Kees Bosdijk (PvdA) afwezig waren, waarna hij de vergadering opende met het spreekrecht voor de burgers.


Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Zonnig, warm, 26 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...