Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Gooi- en Eemlander


AZC Loosdrecht dicht

Loosdrecht, 28 februari 2003. Na het asielzoekerscentrum in Kortenhoef, wordt ook dat in Loosdrecht onverwacht op 3 april gesloten.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is druk bezig te bezuinigen en tegelijkertijd haar draagvlak onder de bevolking te verspelen. De laatste weken wordt het nieuws gedomineerd door berichten over het AZC op Ameland. Daar wilde de Amelandse bevolking zelfs het langer open houden van het centrum betalen. Toch hield het COA vast aan sluiting. Tot zelfs de rechter uitsprak dat de asielzoekers mochten blijven. 

In Groenekan speelt iets dergelijks. De burgemeester nam het op voor de mensen in het centrum. Op dezelfde pagina van de Gooi vandaag een berichtje dat in Groenekan de volkomen onverwachte ontruiming ertoe heeft geleid dat het COA het centrum niet meer in mag. Er wordt nog gesproken over open houden tot eind juni. Toch stuurde het COA volgens de krant gisterenochtend busjes om tientallen bewoners weg te brengen.

In Kortenhoef werd onlangs het AZC gesloten. Ook daar moesten de mensen op stel en sprong verhuizen. Vaak naar de andere kant van het land. Hier heeft u een treinkaartje en zoek het verder maar uit. Wegwezen. Dat was ongeveer de stijl. Schrijnende toestanden.

Een enkele bewoner van het AZC in Kortenhoef kon naar AZC Sanuk in Loosdrecht met de toezegging dat het centrum tot juni open zou blijven. Dat is nu als donderslag bij heldere hemel 3 april geworden.

Op de voorpagina van het regiokatern van de Gooi vandaag een stuk van Rianne Kofman over de plotselinge sluiting van Loosdrecht. Vijfendertig asielzoekers wonen er. Velen enkele jaren, een enkeling zelfs negen jaar. De mensen hebben vrienden en bekenden in het dorp. De kinderen zitten er al jaren op school. Op 3 april moeten ze wegwezen. Naar Crailo of elders. Dat leidt tot veel verdriet, vooral bij de kinderen.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...