Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Gooi- en Eemlander


Bomen Gooilust om

's-Graveland, 28 februari 2003. De laan naar het landgoed Gooilust wordt voor 40.000 hersteld door Natuurmonumenten. Het geld komt uit sponsoring.

Gisteren schreef Simone Stevens in de Gooi een stuk over de renovatie van de Gooilustlaan. 26 oktober vorig jaar woedde er een hevige storm in het Gooi, die ook de beuken aan de laan toetakelde. Vijf van de beuken die het veld moeten ruimen hebben een leeftijd van 200 tot 250 jaar. En beuk viel tijdens de storm al om. Het was de grootste van Noord-Holland.

De laan, in het verlengde van de fietsbrug van de Emmaweg over de 's-Gravelandse Vaart naar het Noordereinde, is erg populair bij wandelaars en fietsers. Aan de laan staan nu beuken met vier verschillende leeftijden, wat een probleem voor het beheer vormt. Na de opruiming van de oude bomen zullen er nog twee leeftijdsklassen over blijven. Vijftig jaar en nieuwe bomen van acht jaar.

Volgens beheerder Fred van Klaveren geeft dat een mooier beeld aan de laan. Op 10 maart gaan de zeer oude bomen om. In de week van 17 maart worden de nieuwe bomen geplant, waarna de laan op de landelijke Boomplantdag feestelijk wordt heropend.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...