Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Douwe van Essen

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Bakker Van Wijk stopt na 44 jaar

Kortenhoef, 16 augustus 2003. Sherpa, overkoepelende organisatie van De Matrijs -centrum voor verstandelijk gehandicapten aan de Julianaweg in Kortenhoef- heeft bakkerij Van Wijk aan de Egidius Blocklaan in Kortenhoef overgenomen. Vanaf 1 oktober komt Han van Wijk bij Sherpa in loondienst.

Driemaal is scheepsrecht zou je ook in dit geval kunnen zeggen. Want vijf jaar geleden werden Han en Riny van Wijk al door Sherpa benaderd om de bakkerij over te nemen. Maar geen van beiden zag er brood in om de goedlopende zaak van de hand te doen. Geaarzeld hebben ze toen Sherpa twee jaar geleden weer aan de deur klopte. De derde keer kwam als een echte verrassing. Sherpa had eerder dan Han en Riny gehoord dat hun bovenhuurder zou vertrekken. Dat creëerde een geheel nieuwe situatie. 

De Matrijs aan de Julianaweg in Kortenhoef heeft al zo'n 7 jaar een bakkerij. Omdat nieuwe richtlijnen van de moederorganisatie voorschrijven dat de bakkers meer moeten integreren in de samenleving heeft men per 1 oktober 2003 bakkerij Van Wijk overgenomen. 

Veel en lang werd er gepraat, overlegd, uiteraard ook met Han's ouders, de grondleggers van het bedrijf. Han en Riny namen immers de bakkerij 18 jaar geleden over, nadat vader en moeder Van Wijk vanaf de start 26 jaar hun hart en ziel aan de zaak hadden gegeven. Uw verslaggever spreekt uit eigen ervaring: toen hij 35 jaar geleden aan de Beresteinseweg in een woonark zijn eerste huwelijksjaren doorbracht was het immers bakker Van Wijk Sr., die zich met zijn gesloten bakfiets door weer en wind naar deze uithoek van de toenmalige gemeente 's-Graveland begaf. Dat bleef jammergenoeg niet zo, want het bezorgen aan huis bleek niet langer rendabel. Maar eenmaal verhuisd naar de Bernard van Beeklaan was het een loopje van niks naar de Egidius Blocklaan en konden de heerlijkste bolletjes en puntjes van heel Nederland weer kersvers worden verorberd. 

Henk van de Velde (links) ziet het bepaald niet somber in: "Achter m'n huis of hier, ze weten me altijd prima te vinden!".  Tot 1 oktober zijn Han en Riny Van Wijk 
nog eigenaar, dan treedt Han in loondienst 
bij de nieuwe eigenaar.

Volgens Riny van Wijk lopen ook nu de zaken nog heel goed en hadden ze nog heel graag het 50-jarig jubileum van Bakkerij Van Wijk gevierd: "Maar het aanbod van Sherpa ligt er nu, het is een perfect bod en Han komt bij Sherpa in loondienst, wat willen we nog meer? Dit is zeker, de situatie over 5 jaar kan wel totaal anders zijn. Ook de ouders hebben daar begrip voor, maar natuurlijk gaat het ze wel aan het hart".

Achtergrond winkels Egidius Blocklaan

Toen eenmaal winkelcentrum De Meenthof in beeld kwam was menigeen heel somber over het toekomstperspectief van de middenstand elders in de toenmalige gemeente 's-Graveland. Maar wonderwel hielden de winkeliers aan de Egidius Blocklaan zich aanvankelijk bijzonder goed staande. 

De doe-het-zelf-winkel verdween wel, maar dat kwam door de druk van de grote jongens als Karwei, Gamma, etc. In plaats daarvan verscheen Slagerij De Haan. 

Drogisterij Hellman wilde niet naar De Meenthof en boog het hoofd voor Drogisterij Verbruggen, die wel de stap waagde vanaf het Noordereinde. 

Tot 2 jaar geleden eigenaar Hellman de huur drastisch verhoogde had Bloemsierkunst Flower Power zich met succes in de voormalige drogisterij gevestigd. Inmiddels staat het pand al weer 2 jaar leeg. 

Een aantal jaren later gaf de groentenboer er de brui aan en ook de dierenwinkel hield het voor gezien. Toen tenslotte slagerij De Haan naar de Meenthof vertrok werd het wel érg stil. Jammer, maar niet onbegrijpelijk, was dat Teun de Haan (†) had bedongen dat er in de door hem verlaten winkel geen andere slagerij mocht worden gevestigd.

Maar ondanks de leegloop bleven zowel de bakkerij als de bloemenstal (alleen op zaterdag) goed renderen. Kwaliteit en service in combinatie met goede parkeergelegenheid bleken de doorslag te geven. Om Henk van der Velde -de bloemenman- te citeren: "Het draait nog steeds als een tierelier; wanneer ze me al jaar in jaar uit aan de Oranjeweg achter mijn huis weten te vinden, waarom dan niet op deze prachtige locatie?".


Reacties

Het Wijdemeerse weer:
21 graden, zonnig

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...