Vorig bericht

Home

Volgend bericht


OZB en meer

Wijdemeren, 15 maart 2002. Gisteren vond de commissie Bestuur en Middelen plaats. Daarin werd gesproken over de OZB, de loketten, de commissies "On Tour", komborden en nog wat zaken.

Loketten

Aangezien over de lokettenkwestie in deze commissie uitsluitend ten aanzien van de financiën gesproken mocht worden, maar niet inhoudelijk, werd dit een enigszins slaapverwekkende discussie. De raadsleden maakten ingewikkelde berekeningen over FTE's (full time functies) en het daarmee gemoeide geld. Dit deed wethouder Co de Kloet op zeker moment verzuchten: "Hou toch op met dat geneuzel over 6,1 FTE's! Dat is een operationele kwestie van de gemeente." De raadsleden vroegen waarom het dan op de agenda stond. "Misschien is deze commissie wel overbodig" :werd geconcludeerd.

Hilbrand Korver van GL was teleurgesteld dat het college nog geen reactie had op het voorstel van zijn partij om rijdende loketten te gaan gebruiken. Het college zegde toe die mogelijkheid te onderzoeken. In de Gooi- en Eemlander had wethouder Ties Hagen al positief gereageerd. (In hetzelfde artikel protesteerde voorzitter Theo Stalenhoef van de Katholieke Bond van Ouderen overigens fel tegen de sluiting van de loketten.)

Uiteindelijk zal in de raad van volgende week donderdag het voorstel van het college over de loketten worden aangenomen.

OZB

Bij de OZB ontstond een verschil van inzicht tussen DB wethouder Co de Kloet en DB raadslid Zagt. De laatste zei dat de voorgestelde verhoging van de OZB voorbij gaat aan de beloften die in de coalitie gedaan zijn. Er zou alleen geïndexeerd worden met 4,5 %. Hij zei dat Loosdrecht bij de voorgestelde verhoging van 36% het kind van de rekening wordt. Zeker gezien datgene wat Loosdrecht in Wijdemeren heeft ingebracht.

Uit de begrotingsbehandeling van 15 januari:

De rioolrechten en de milieuheffing worden met 4,5% inflatiecorrectie verhoogd. Voor 's-Gravelanders wordt de verhoging veel meer omdat die gemeente niet bij het gewest aangesloten was. 's-Graveland kocht de afvalverwijdering zelf in en deed dat stukken goedkoper dan de gewestgemeenten. Voor de 's-Gravelanders, die nu wel in het gewest zitten, wordt de verhoging 26%, ofwel  € 55 (fl. 120) per jaar. Wethouder Co de Kloet hoopt dat een verlaging van het OZB tarief de pijn zal verzachten. Dat tarief wordt in april vastgesteld, maar dat geldt dan voor heel Wijdemeren en niet alleen voor de 's-Gravelanders.

Volgens hem kan in heringedeelde gemeenten een differentiatie toegepast worden. Dus per oude gemeente de oude tarieven handhaven en daar de index op toepassen. Hij noemde Denekamp als voorbeeld. Felix Flameling vroeg of hij van deze differentiatie een voorstel in de raad wil maken. Zijn antwoord was: "Ja."

Bij geen van de andere partijen kreeg hij weinig steun. Moote (PvdA): "Doorzetten. Het moet!" Van Henten (CDA): "We zijn één gemeente, met de lusten en de lasten." Felix Flameling (D66): "Die glijdende schaal vind ik wel sympathiek." Van Hall (VVD): "Het is nu even een bittere pil, maar dan hoeven we het verschil later niet uit te leggen. Bovendien stijgen de andere lasten voor de 's-Gravelanders, dus het plaatje is niet compleet."

Co de Kloet, de DB wethouder, zei dat de raad indertijd heeft besloten dat de opbrengst van Wijdemeren gelijk moet blijven. Differentiatie kan volgens hem niet. "Het is fijn voor de Loosdrechters dat ze al die jaren te weinig hebben betaald."

On Tour

Lia Moote van de PvdA heeft voorgesteld om met de commissievergaderingen dan in Loosdrecht, dan in Nederhorst en dan weer in 's-Graveland te vergaderen. Zij kreeg weinig steun. Alleen Felix Flameling van D66 zag er wel wat in. Althans... Zo leek het. In eerste instantie had Betske van Henten van het CDA namelijk gezegd het idee sympathiek te vinden, maar niet praktisch vanwege de wens om naar één lokatie te gaan. In tweede instantie zei zij echter dat zij wel achter het voorstel stond.

Co de Kloet stelde voor om de rijdende GroenLinks bus voor de vergaderingen te gebruiken. Felix Flameling opperde dat die bus dan beter even kon stoppen. Rijdend, daar zag hij niets in.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...