Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Ombudsvrouw: College in de fout

's-Graveland, 5 januari 2002. In de Gooi- en Eemlander van vandaag staat een groot artikel geschreven door Nico Postma over het eindoordeel van Nora Salomonson, de ombudsvrouw van Amsterdam, over het handelen van het college van B&W van 's-Graveland. De aanleiding voor haar onderzoek was de uitbreiding en ombouw van jachthaven de Krakeelakker aan het Dode Eind in Kortenhoef. De kop luidt:

Ombudsman tikt college op vingers
's-Graveland was met Krakeelakker onzorgvuldig

De omwonenden van jachthaven de Krakeelakker van Bert en Henk de Kloet hebben in mei 2001 een klacht ingediend tegen het college van B&W van 's-Graveland vanwege in hun ogen onbehoorlijk bestuur. Omdat het college in eerste instantie niet wist wat men met de klacht aan moest, is er indertijd, na een suggestie van Nadja Jungmann (D66), besloten om de ombudsman van Amsterdam onderzoek te laten doen. Op vragen van haar in de raad van 29 juni werd dit door wethouder Co de Kloet medegedeeld.

De omwonenden waren van mening dat de gemeente 's-Graveland vriendjespolitiek bedreef in het voordeel van Henk de Kloet, toen raadslid voor Dorpsbelangen, de partij waar ook zijn achterneef en wethouder Co de Kloet lid van is.

In het rapport stelt de ombudsvrouw dat alle schijn van belangenverstrengeling voorkomen had moeten worden, maar dat het college van B&W dit niet gedaan heeft. Co de Kloet behandelde de zaak, nadat burgemeester Kozijn zijn bemiddeling op had moeten geven. De ombudsvrouw ziet niet hoe het college staande kan houden dat het zorgvuldig gehandeld heeft, terwijl het door familie- en vriendschapsbanden bij de zaak betrokken was. Zij stelt dat daarmee de integriteit van de gemeente in het geding is.

Ook het feit dat leden van het college op trekken met de jachthaveneigenaren tijdens de lopende procedures vindt in haar ogen geen genade. Zij acht dit geen juiste interpretatie van bestuurlijke integriteit. De verkoop van de parkeerplaatsen door het college aan de Krakeelakker, buiten de raad en de omwonenden om laakt zij eveneens. Met het verweer van de gemeente, dat het een ingewikkelde materie is en dat de druk op de medewerkers te groot was, veegt zij de vloer aan.

Over de informatievoorziening van de gemeente aan de omwonenden is haar oordeel positief. 

De omwonenden zijn blij met het rapport, al delen zij niet de conclusie dat de informatievoorziening goed was. Zij hopen dat de nieuwe gemeente de kwestie integer zal oppakken.

Wethouder Co de Kloet en ex-raadslid/jachthaveneigenaar Henk de Kloet konden nog niet reageren op het rapport omdat zij het gisteren nog niet hadden.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...