... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


PvdA boos op DBL

Loosdrecht, 6 augustus 2001. Het is de inwoners van 's-Graveland en van Nederhorst enigszins ontgaan dat Dorpsbelangen Loosdrecht kennelijk een folder huis aan huis verspreid heeft. De inhoud van die folder wekt de kwaadheid op van Wim van Oudheusden, de fractievoorzitter van de PvdA in Loosdrecht. Hij stuurde onderstaande ingezonden brief.

Dorpsbelangen Loosdrecht (DBL)
blijft in de fout gaan

Dorpsbelangen Loosdrecht wil ´als een speer´ zijn aanhang vergroten. Dat ze dat willen doen zonder zich blijkbaar ooit verdiept te hebben in hoe het in Loosdrecht nu echt gaat, dat valt ze niet kwalijk te nemen. Ook vanachter de veilige geraniums mag in Loosdrecht iedereen een mening vormen en daar politiek mee bedrijven. Maar diverse krantenberichten en de folder die alle Loosdrechters onlangs in de bus kregen bevat zóveel onwaarheden dat we bijna boze opzet gaan vermoeden. De burger dreigt volkomen onjuist geïnformeerd te worden en daar heeft de PvdA een hekel aan. Daarom wil ik een paar dingen rechtzetten. 

Nadat ik eerder wees op de onhaalbare gronden die tot oprichting leidden (o.a een gemeentelijke groentewinkel in Oud) blijft DBL onjuiste informatie verspreiden. Enkele citaten van DBL uitspraken (tussen aanhalingstekens in het blauw) en mijn reactie daarop:

"Het besluit over deze samenvoeging is ‘en petit comite’ genomen". "Het is een schande dat de bevolking nauwelijks.. was betrokken ook niet via een van de kiezer vervreemde gemeenteraad". "Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de oprichting van DBL".

Alsof de PvdA niet tot twee keer toe een enquete onder de Loosdrechtse bevolking hield. Alsof we de bevolking op de inspraakavond niet opriepen contact op te nemen. In de oprichtingsavond van DBL is amper een woord besteed tegen de herindeling. Het ging alleen om onvrede en wantrouwen (en een groentewinkel).

"Inmiddels hebben ... raadsleden te kennen gegeven geen deel meer uit te willen maken van het gemeentelijk bestuur" ... "als Loosdrecht geen lokale partij heeft kunnen de belangen niet voldoende verdedigd worden"

Alsof niet de volledige PvdA fractie uit de gemeenteraad plus de fractiesecretaris gewoon weer op de lijst staan en op zodanige plaatsen dat ze waarschijnlijk hun goede bijdrage in de nieuwe raad kunnen blijven leveren.

"Nu is de situatie zo, dat de provincie Utrecht jaarlijks het tekort van het Plassenschap aanzuivert. Wie gaat dit gat straks dichten? Bindende afspraken hierover zijn .. nog altijd niet gemaakt".

Alsof er geen afkoopcontract bestaat voor deelnemende partners.

"Het is een schande dat oude mensen helemaal naar ’s-Graveland moeten om hun zaken op het gemeentehuis te regelen".

Alsof er geen front office aan het Lindeplein in Loosdrecht is. Het wordt notabene geopend op 13 juni.

"bij het huidige bestuur de initiatieven van burgers niet worden gehonoreerd".. "DBL wil democratie"

Alsof de PvdA niet altijd de inspraakmogelijkheden benadrukt en goed luistert naar wat de burgers willen. Alsof de PvdA raadsleden niet regelmatig burgers eerlijk en open van advies dienen bij conflicten met buren of gemeente.

"...is er niets om een gezellige borrel te drinken"

Alsof er op 9000 inwoners geen ongeveer 400 horecavergunningen zijn.

"Voor inspraak moet tijdig de gelegenheid worden geboden."

In de afgelopen jaren kon de bevolking bij 36 raadsvergaderingen, 108 commissievergaderingen en naar schatting 50 inspraakavonden gebruik maken van het spreekrecht en haar mening naar voren brengen.

"Daar zijn al partijen voor de dorpsbelangen actief. Eén voor ’s-Graveland en een voor Nederhorst"

Alsof er een lokale partij zou zijn in Nederhorst. Alsof de woonlasten in ’s-Graveland met een DB wethouder van financiën niet de hoogste in de regio zijn.

"Die verdedigen de belangen van die dorpen zonder dat zij gebonden zijn aan landelijke partijprogramma’s"

Alsof de PvdA niet ALTIJD en zelfs met inbreng van de plaatselijke bevolking zijn eigen teksten schrijft, maar wel op basis van duidelijke, bij iedereen van tevoren bekende programmatische uitgangspunten en principes die ook in de landelijke partij zijn terug te vinden. En die uitgangspunten ontbreken nu juist bij een partij als Dorpsbelangen Loosdrecht.

Ik durf het aan de redenering om te draaien:

Als je een landelijke organisatie achter je hebt staan, kun je veel meer bereiken door in provincie of rijk steun te verwerven voor je plannen. Voorbeelden zijn: hoger aanvliegen van Schiphol boven Loosdrecht en 8 ton provinciale subsidie voor de herinrichting Oud-Loosdrechtsedijk.

De vraag is of het wel zo verstandig is DBL "als een speer te laten gaan" zonder de inhoud van hun verkiezingsprogramma noch hun kandidaat-raadsleden te kennen. Er is zoveel animo dat er zelfs iemand uit Spanje met een belast verleden nodig is om de kar te gaan trekken, naar betrokkene zelf zegt. Deze oud CDA wethouder is nota bene op initiatief van DB ’s-Graveland vertrokken, wat de gemeenschap qua onderzoek 60.000 gulden kostte, nog even afgezien van wachtgeld.

Ik kan niet anders concluderen dan: DBL kent de situatie niet en roept maar wat.

Gaan ze dat straks in de gemeenteraad van Wijdemeren ook zo doen? En denken ze op die manier een factor van betekenis in de gemeentepolitiek te worden? Dat lijkt me een gemiste kans!

Wim van Oudheusden, 

Fractievoorzitter PvdA Loosdrecht


Het Wijdemeerse weer: wisselend bewolkt, zware buien, matige westenwind, 20 graden

Link van de dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...