WIJDEMEERSE WEBKRANT
Mysterieuze Radioflitsen
's-Graveland, di 2 januari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 11 januari geeft Samayra Straal een lezing bij de Sterrenwacht G en V over Fast Radio Bursts onderzoek met de radiotelescoop in Dwingeloo.

persbericht

Lezing 11 januari: “Op zoek naar mysterieuze radioflitsen met de telescoop van Westerbork”

Op 11 januari 2018 geeft Samayra Straal, PhD student bij het Anton Pannekoek Institute for Astronomy and Astrophysics van de Universiteit van Amsterdam, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel “Op zoek naar Fast Radio Bursts met de Westerbork Radiotelescoop”.

In 2007 vonden astronomen een extreem korte en felle radioflits afkomstig uit het heelal met de Parkes radiotelescoop in Australië. Nu, tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRB’s) nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Er zijn meer dan twintig van dit soort flitsen gevonden, waaronder zelfs één die herhaalt, maar we weten nog steeds niet waardoor ze worden veroorzaakt. Onlangs hebben de radiotelescopen van Westerbork een upgrade ondergaan waardoor hun beeldveld bijna 40 keer zo groot is geworden. Met deze radiotelescopen wordt, in het project genaamd ALERT, 24 uur per dag gezocht naar FRB’s, met als doel om een verklaring te vinden van hun oorsprong.

In deze lezing zal Samayra Straal ingaan op het mysterie van de FRB’s en de diverse theorieën over hun oorsprong. Zij zal verder uitweiden over de wereldwijde, maar vooral Nederlandse, inspanningen om meer van deze flitsen te vinden.

De lezing wordt gehouden op donderdag 11 januari om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van  de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek
http://www.sterrenwacht-gv.nl
Twitter: @sterrenwachtgv
Facebook: Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief