WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geen Mollen, maar Kreeften
Kortenhoef, za 16 september 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Leon Schouten heeft een stuk land in Kortenhoef waar hij last van rivierkreeften heeft. Het lijken molshopen, maar het zijn kreeftenholen.

Leon Schouten zond ons een berichtje met foto's over de rivierkreeften op zijn land aan de Kortenhoefsedijk.

Hij schreef:

Op ons land in Kortenhoef hebben wij al langere tijd last van (wat wij dachten) molshopen en afkalvende waterkanten.Tegelijkertijd neemt het aantal rode Amerikaanse rivierkreeften toe. Hier is dus een verband dat ook kenners niet hebben gelegd; na wat onderzoek blijken de rivierkreeftjes enorme gangen te graven waarin ze ook hun eitjes leggen. Die gangen zijn soms meters lang en 50 cm diep. Te herkennen aan mooie ronde gaten en hoopjes grond (die dus geen molshopen zijn).

Vroege Vogels had daar een aardig item met uitleg over. Het is inmiddels een echte plaag waardoor waterplaten en kleine vis verdwijnen en legakkers en weilanden omgewoeld en blijvend vernield worden. Er zijn naast reigers en ooievaars geen natuurlijke vijanden voor deze kreeftjes die tot 400 eitjes per jaar leggen!

Inmiddels ben ik de kreeftjes aan het vangen met een simpele korf (van kippengaas ook zelf te maken) met brood en hondenvoer erin; per dag een stuk of 15 die heerlijk zijn om te eten.

Ik wens andere Kortenhoevers en Wijdemeerders een goede vangst toe!

bron
ing. brief
video
Vroege Vogels
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief