WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Petitie Schuldvrij
Wijdemeren, di 17 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

500.000 Nederlanders hebben problematische schulden. 60 procent van die snel oplopende schulden wordt opgelegd door de overheid.

Bij uitzondering geen specifiek Wijdemeers onderwerp, maar wel een onderwerp dat heel erg veel leed en stress veroorzaakt. In Wijdemeren en in heel Nederland.

Handel in Schulden

Schulden moeten betaald worden, maar dat moet dan ook kunnen. Maar schulden zijn ook gewoon ordinaire handel geworden over de rug van vijfhonderduizend Nederlanders heen. Schulden die door rente, opslagen en boetes heel snel twee, drie, vier keer over de kop gaan. En dat soms bij burgers die door een foutje niet eens een schuld hebben, maar wel jarenlang onder druk gezet en bedreigd worden. Of burgers die door verlies van hun baan, een echtscheiding, ziekte of een ongeval in de schulden terecht zijn gekomen.

Schulden innen is big business

Nieuwsuur vertoonde gisteren dat het opkopen van schulden door incassobureau's een lucratieve handel is geworden. (Uitzending Nieuwsuur op NPO2, "Schulden innen is big business" onderwerp start precies 10 min. na het begin van de uitzending.) De core business, het verdienmodel van die bedrijven is om de schuldenaren zoveel mogelijk angst aan te jagen en te dreigen met gerechtelijke procedures in de hoop dat de schuldenaar maar betaalt om er vanaf te zijn, of niet op komt dagen bij de rechtszaak. In dat geval is de zaak vrijwel altijd verloren. Kan hij niet meer betalen, ook al vanwege de toeslagen die het incassobureau bovenop de schuld legt, dan is het middel erger dan de kwaal. De problemen verergeren, maar geld om te betalen is er niet en blijft er niet. En dat is voor niemand een oplossing van het probleem.

300.000 zaken per jaar

Een grote speler is volgens Nieuwsuur de firma Direct Pay die schulden opkoopt bij grote spelers als energie- en telecombedrijven en daarmee 42.000 zaken per jaar (165 per dag!) naar de rechter brengt. In totaal gaat het om 300.000 zaken per jaar van alle incassobureau's samen..

Overheid 60%

De grootste schuldeiser in Nederland is de overheid met verkeersboetes en de belastingdienst met snel oplopende boetes er bovenop als je niet betaalt. Zestig (60!) procent van de problematische schulden van gezinnen wordt veroorzaakt door de overheid. Ook hier geldt dat van een kale kip geen veren geplukt kunnen worden. Ook niet als er forse boetes op gezet worden. En dus neemt de schuld en de ellende toe en toe en toe...

Een aantal mensen uit de wereld van de schuldenproblematiek zijn een petitie gestart om de overheid tot inkeer te laten komen en om de incassobedrijven zich te laten houden aan wet- en regelgeving.

De petitie hieronder op petities.nl is van harte aanbevolen om de problemen niet onnodig te laten vergroten voor die duizenden gezinnen en alleenstaanden.

Zie ook:

27112016 Aanrader: de serie 'Schuldig'
03022017 Prijzen voor Schulden en Schuldig

Petities.nl

Petitie

Vijfhonderdduizend Nederlanders hebben problematische schulden. Toch krijgt het onderwerp veel te weinig aandacht van de politiek.

Onderteken daarom dit manifest met vijf aanbevelingen voor Den Haag!

Wij,

Jesse Frederik (De Correspondent), Sarah Sylbing en Ester Gould (Schuldig), Annemarie Gehrels (lobbyist / budgetmaatje) en Pieter Hilhorst (Amargi) en de ondertekenaars

constateren

  • dat niemand beter wordt van de misstanden in de Nederlandse schuldenindustrie * dat de schuldeiser zijn geld niet terug ziet
  • dat schuldenaars zich ziek melden, relaties op de klippen lopen en kinderen opgroeien in chaos
  • dat de belastingbetaler honderden miljoenen kwijt is aan een uitdijend bureaucratisch moeras

en verzoeken

  • te stoppen met het beboeten van armoede. Geldgebrek los je niet op met boetes
  • de wanpraktijken bij incassobureaus aan te pakken. Weinig schuldenaren kennen en halen hun recht
  • de marktwerking voor deurwaarders terug te draaien. Eén deurwaarder op één gezin
  • te zorgen voor samenhang. Geef de overheid één gezicht
  • meer mensen een perspectief op een schuldvrij bestaan te bieden. Een schone lei moet sneller in zicht komen.

EINDE

Heeft u vragen over deze petitie? Neemt u dan contact op met de petitionaris via: schuldvrij@decorrespondent.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Nieuwsuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief