WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Is Afval Scheiden wel Slim?
Wijdemeren, di 6 juni 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Informatieavond afvalscheiding, morgenavond om 20.00 uur vindt er in het gemeentehuis een openbare bijeenkomst plaats over dit onderwerp.

Het beleid van de GAD ten aanzien van afvalscheiding is niet onomstreden. In de gemeenteraad werd er door de VVD op gewezen dat afvalscheiding, zoals de GAD dat doet en verder wil invoeren, minder efficiént en duurder is dan de z.g. nascheiding, waarbij de echeiding niet bij de consument plaats vindt, met gescheiden afvalstromen van de consument naar de afvalverwerker, maar in een scheidingsinstallatie bij de afvalverwerker.

In Kassa was enige tijd geleden hoogleraar Raymond Gradus van de Vrije Universiteit aan het woord, die ook sterk pleitte voor nascheiding.

De GAD daarentegen propageert het scheiden bij de consument en voorziet ons allen daarom van steeds meer kliko's. Binnenkort wordt onze grijze restafvalkliko vervangen door een kleinere, maar krijgen we er een oranje kliko bij voor blikjes, plastic en melkpakken in plaats van de plastic hero zakken die nu gebruikt worden.. De nieuwe kliko is voorzien van een chip, opdat mettertijd exact gemeten kan worden hoeveel blik en hoeveel melkpakken u weg gooit.

Het is nog niet aangekondigd, maar de nieuwe kleinere grijze kliko zal waarschijnlijk ook van een chip voorzien zijn om over te kunnen gaan van het wegen van uw restafval (diftar). Heeft u een kattenbak of luiers? Of allebei? Dan heeft u op dat moment waarschijnlijk pech. Lees maar hieronder.

We citeren een stuk tekst van de website van Kassa:

Nieuwe manieren van afval inzamelen blijken minder goed voor de portemonnee en het milieu dan gedacht. In tweederde van de nieuwe gemeenten die dit en vorig jaar diftar invoerden - en waarbij je betaalt per geleegde container - zijn gezinnen duurder uit in vergelijking tot voor de invoering van dit systeem. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) en onderzoek van Kassa.

Dat is opmerkelijk. Want wie zijn afval goed scheidt, wordt beloond met een lagere afvalstoffenheffing, zo beloven diftar-gemeenten. Vooral grote gezinnen die veel afval produceren zijn echter duurder uit. Zelfs als zij hun best doen om goed hun afval te scheiden. Dat komt ook omdat er veel regionale verschillen zijn. Zo geeft de ene gemeente een korting op het afval aan mensen die (incontinentie-) luiers gebruiken en dus meer vuilnis produceren, terwijl de andere dat niet doet.

Kliko

Een tweede opvallende uitkomst is dat er enorme verschillen zitten in de tarieven die burgers betalen voor het buiten zetten van de kliko. Zo betaal je in de duurste diftar-gemeente Oirschot 21 euro per lediging en in de goedkoopste diftar-gemeente Zevenaar slechts 3 euro.

Wat vindt u er van?

Er is dus alle reden om morgenavond naar het gemeentehuis te gaan en te laten weten wat u er allemaal van vindt. Ook van het forse klikowagenpark in uw tuin dat de GAD bij decreet bij u parkeert.

bron
WWK
foto
GAD
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief