WIJDEMEERSE WEBKRANT
Security, privacy, integriteit
Wijdemeren, di 21 februari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vorige week donderdag werd de commissie Bestuur en Middelen gehouden. Security, privacy en integriteit stonden op de agenda. Zaken die ons allemaal aan gaan.

OZB aanslag

Bij de mededelingen liet wethouder Jan-Jaap de Kloet weten dat wij de OZB aanslag dit jaar pas in maart gaan krijgen vanwege softwareproblemen bij de gezamenlijke belastingafdeling van Wijdemeren, Weesp en Stichtse Vecht.

Samenwerking Gooise Meren en Hilversum

Burgemeester Martijn Smit verklaarde dat er een uitnodiging van Hilversum en Gooise Meren aan Weesp en Wijdemeren is gekomen om te spreken over onderwerpen waar samengewerkt kan worden. Hij is enthousiast over dit initiatief. Het past in de DB-motie, die over samenwerking in plaats van fusie spreekt. Het daarin gevraagde plan van aanpak is onderweg en zal op 6 april gereed zijn.. Hij verzocht de raadsleden om terughoudend te zijn met twitteren en kritiek op het college of collegeleden. Dat soort tweets gaat een eigen leven leiden.


SEcurity Officer a.i. Erik Steijn

Burgemeester Martijn Smit

Privacybeveiliging

Erik Steijn, de Security Officer ad interim, gaf een presentatie over de beveiligingsaspecten met betrekking tot privacy van de systemen die de gemeente gebruikt. Omdat de wetgeving op dat vlak (de Wbp, wet bescherming persoonsgegevens) sterk aangescherpt wordt moeten systemen in mei volgend jaar voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Het gaat hierbij om toegangscontrole, wachtwoordbeheer, rechten per medewerker (wie mag wat zien, wie mag wat wijzigen) en het vastleggen (loggen) van alles wat er met de systemen gebeurt, om achteraf onregelmatigheden te kunnen signaleren. Ook horen zaken als werken op afstand, veilig wifi, gebruik van mobiele apparatuur en veilig afstoten van gebruikte apparatuur bij het handhaven van de beveiliging. Omdat veel van de systemen complex zijn en met elkaar verknoopt (bijv. bevolkingsadministratie, sociaal domein, economische gegevens en vastgoedinformatie) is die aanpassing een forse operatie.

Ingekomen stukken

Bij de behandeling van ingekomen stukken doet zich soms een conflict voor. Een ingekomen stuk wordt gepubliceerd op de lijst met ingekomen stukken, die openbaar is. Daarop zijn alle ingekomen stukken te zien. Naast brieven en circulaires van andere (overheids)organisaties staan op die lijst ook brieven die inwoners aan de gemeenteraad sturen. Op die brieven staan persoonlijke gegevens van de afzender en wellicht ook van anderen. Die brieven vormen het probleem in verband met de privacywetgeving enerzijds, en de openbaarheid van bestuur anderszijds. Aan de commissie werden vier keuzen voorgelegd.


Raadsgriffier Debby de Heus

  1. Alle brieven integraal publiceren zonder toestemming aan de inzender te vragen. (Dat is de huidige gang van zaken).
  2. Alle brieven nalezen op persoonsgegevens en die zwart maken en opnieuw scannen voor ze gepubliceerd worden. Dit is heel erg veel handwerk
  3. Alle brieven splitsen in openbare brieven en brieven met persoonsgegevens waarvan de afzender toe stemt in publicatie enerzijds en andere brieven met persoonsinformatie anderzijds, die dan op een besloten lijst (alleen raadsleden) komen te staan. Foutgevoelig beperking van de openbaarheid en transparantie.
  4. Alle ingekomen stukken opslaan in een lijst die alleen voor raadsleden in te zien is. Dit ontneemt belangstellenden en de pers de mogelijkheid om kennis te nemen van die informatie, die vaak cruciaal is voor publicaties, artikelen en controle door de vrije pers.

De commissie kwam er niet uit. Alle vier de keuzen kwamen langs. De A’s, B’s, Cç en D’s buitelden over elkaar heen. Na een toelichting van griffier Debby de Heus werd besloten om vooralsnog de huidige werkwijze te handhaven en landelijke ontwikkelingen en richtlijnen af te wachten.

Even opletten

Hoe werkt dat een brief aan de gemeente. Een burger zal meestal een brief schrijven aan het college van B&W, het dagelijks bestuur van de gemeente. Dat heeft de plicht om een ontvangsbevestiging te sturen en in principe binnen zes weken antwoord te geven (zo niet dan is het wel zo netjes om de inzender te laten weten dat er vertraging is en wat hij kan verwachten, een kleine moeite). De buitenwereld zal uw brief niet zien. Hooguit kan een oplettende lezer een besluit van het college n.a.v. uw brief terug vinden en de wekelijkse besluitenlijst van het college dat op dinsdagmorgen vergadert.

Actiegroep?

Als u met uw brief de aandacht van de politiek wilt trekken, omdat u vindt dat uw brief over een onderwerp gaat waarvan de raad op de hoogte moete zijn, evenals mede-inwoners van Wijdemeren, dan stuurt u de brief aan het college van B&W met kopie aan de raad. In dat geval verschijnt uw brief of email integraal op de lijst met ingekomen stukken. Meestal wilt u dan ook bewust dat anderen en de pers er kennis van kunnen nemen. Het kan zelfs uw bedoeling zijn dat anderen contact met u op kunnen nemen. Misschien is het wel de start van een actiegroep om iets gedaan te krijgen of om op te komen voor een belang.

Integriteit: volgend artikel

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief