WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Noord-Holland pakt de Regie
Wijdemeren, vr 10 februari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Na jaren van pappen en nat houden doet de provincie nu eindelijk waarvoor ze op deze aarde is. De regie nemen over de lokale bestuurslaag in de regio Gooi en Vechtstreek.

In De Zijlijn

Eindelijk, eindelijk

Eindelijk komt de provincie in actie. Eindelijk, na jaren en jaren treuzelen, pappen en nathouden en  iedereen te vriend houden is daar nu gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) die nog niet zo lang in het college van Gedeputeerde Staten zit. Hij pakt door en neemt de regie.

De stroperige besluiteloze bestuurscultuur in de Gooi en Vechtstreek is hem opgevallen bij het lezen van de zienswijzen van de betrokken gemeenten. Bij zijn rondrit langs alle regiogemeenten werd hij ook niet echt blij. Sommige gemeenten hadden hun zaakjes op orde, maar hun rol in het tandeloze regiobestuur bracht de handen ook al niet op elkaar. Zorgenkindjes genoeg.

Wijdemeren, dat desgevraagd door de provincie niet meer kon verzinnen dan betere samenwerking met andere gemeenten. En dat terwijl samenwerking in het gewest al jaren moeizaam en van auw gaat. Waarom zou dat dan nu plotseloos de ultieme oplossing bieden voor het ambtenarentekort dat onder het vorige college ontstond door een zeer forse afslanking. Om maar te zwijgen over de besluiten die soms omhoog dwarrelen van de peilloos diepe bodem van het democratisch gat, zonder dat duidelijk is wie of wat dat besluit nam. Irritatie alom in de raad, omdat het besluit onwrikbaar is en de raad er voor spek en bonen over mag praten.
Wijdemeren zette zichzelf in de bestuurlijke discussie over de onvermijdelijke herindeling in de regio finaal buiten spel met het gedoe over de in te dienen zienswijze, dat wethouder Peter Smit de kop kostte en dat een holle lege gelegenheidszienswijze opleverde met als strekking we doen een plas en alles blijft zoals het was. Daarmee win je de oorlog niet.

Weesp, het muurbloempje van de mislukte G4 herindeling, die Gooise Meren opleverde. De welgestelde  Bussumers en Naarders vonden Weesp beneden hun stand. En zo bleef Weesp eenzaam achter aan de rand van de Gooise dansvloer. Weesp is ook een zorgenkindje en zag de bui al hangen. Weesp pakte het politiek wat slimmer aan dan Wijdemeren. Ze willen wel meegaan met de wens van de provincie, maar willen er nog even over nadenken of dat met Amsterdam of met Gooise Meren gaat gebeuren.

En dan hebben we in de regio nog de BEL. Een ambtelijke samenwerking van Blaricum, Eemnes en Laren. Die samenwerking schijnt best aardig te werken, maar is geen blijvende oplossing in een regio die op de schop gaat, al was het maar omdat Eemnes in Utrecht ligt.

En dan de regio. Tja, de regio. Veel plannen, veel initiatieven, mooie onuitsprekelijke namen voor dochterorganisaties met directeuren. iLocator, iTrovator, iMmovator, iZovator. Lang niets meer van gehoord. We sturen er de ene na de andere ambassadeur heen, alsof de regio een ver buitenland is. Op operationeel praktisch gebied lijkt het best goed te werken met de GGD en de GAD, maar gedeelde visies op de toekomst van de regio lijken voornamelijk te bestaan uit heel geduldig papier.

En dan is daar eindelijk een provinciebestuurder die de rapporten van Pieter Winsemius en Jansen en Te Groothuis las, en tot de conclusie kwam dat het zo niet op schiet met de regio en al die burgemeesters, wethouders en raadsleden die de lakens uitdelen. Vaak zelfs om elkaar dwars te zitten. Als jij wilt bouwen, dan maak ik dat door mijn bestemmingplan lekker onmogelijk. (Komt bekend voor?)

Jack van der Hoek stelt voor om naar drie gemeenten te gaan, vanwege gebrek aan draagvlak. Het is maar zeer de vraag of dat draagvlak groter is bij een herindeling naar drie, dan naar één gemeente Gooistad. Een herindeling naar drie gemeenten betekent waarschijnlijk dat de volgende herindeling naar één gemeente al ingebakken zit. Dus laten we maar even slikken en direct de stap naar één gemeente zetten, dan krijgen we daarna rust in de Gooise tent.

Lang leve Jack van der Hoek. Wij wensen hem veel succes bij het ontwarren van de Gooise Gordiaanse Knoop. Laat je niet teveel afleiden door discussies over draagvlak, want wat je ook doet, draagvlak blijft een probleem, maar een beetje bestuurder die naar de toekomst kijkt laat zich niet weerhouden om goed uit te leggen, maar impopulaire besluiten te nemen.

Rik Jungmann

PS. De geschiedenis leert: Ankeveen blijft Ankeveen, net als alle andere kernen in de regio.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief