WIJDEMEERSE WEBKRANT
Raad: Ballen tot Bodem
Wijdemeren, vr 25 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de raad van gisteren werd gesproken over herbenoeming, burgerinitiatief AED, fractieassistent, handhaving sociaal domein, ballenvangers en bodembeleid.

Updates 25-3-2016, 21.26:

  • Bas Kers woont niet in Nederhorst, maar in Kortenhoef
  • D66 heeft nu drie fractieassistenten laat fractievoorzitter Joost Boermans ons weten. Ten onrechte gingen wij er vanuit dat er een fractieassistent had afgehaakt. Onze oprechte excuses voor dit misverstand.

AED's overal en toegankelijk

Voor de raad werd door Bas Kers uit Kortenhoef een handtekeningenlijst aangeboden in het kader van een burgerinitiatief om op vele openbaar bereikbare plekken in de kernen van de dorpen een AED op te hangen. Een AED is een apparaat dat door middel van een elektrische schok een hart op gang kan brengen na een hartstilstand. De handtekeningen werden in ontvangst genomen door burgemeester Martijn Smit.


Bas Kers overhandigt de handtekeningen aan burgemeester Martijn Smit.

Herbenoeming Martijn Smit


Martijn Smit geeft dit keer geen bloemen,
maar ontvangt ze, namens de raad, van Jan Verbruggen.

Bij de aanvang van de raadsvergadering sprak Jan Verbruggen (CDA) tot burgemeester Martijn Smit. Verbruggen was voorzitter van de commissie die zich boog over een advies aan de Commissaris van de Koning inzake de eventuele herbenoeming van burgemeester Smit na afloop van diens eerste ambtstermijn van zes jaar. Het bleek dat de commissie zeer tevreden is met burgemeester Smit en hem met plezier voordroeg voor herbenoeming. Het bezoek dat de commissie aan Haarlem bracht viel min of meer in het water. In een prachtige blauwe zaal zagen de leden tijdens het inschenken van een kopje koffie een glimp van CdK Johan Remkes. Het opdrinken moesten zij alleen doen want CdK Johan Rrrr... was inmiddels weer gevlogen. Namens de raad feliciteerde Jan Verbruggen gisteravond de blije burgemeester.

Fractieassistent D66

Gisteravond werd een nieuwe fractieassistent voor D66 beëdigd door burgemeester Martijn Smit. Het is Rob Koedijker uit Nederhorst den Berg. Uit zijn Twitterprofiel valt op te maken dat hij tegen een fusie met Hilversum is, hetgeen voor D66 Wijdemeren geen verrassende stellingname is.


Burgemeester Martijn Smit feliciteert Rob Koedijker (D66).
(Dit zijn andere bloemen dan die op de foto hierboben...)

Handhaving Sociaal Domein


Wethouder Sandra van Rijkom: Maatwerk.

Rosalie van Rijn (CDA) toonde zich zeer streng bij de behandeling van de handhavingsnota van het sociaal domein. Het kwam erop neer dat zij vindt dat iemand die bewust fraude pleegt daarvoor gestraft moet worden ongeacht de gevolgen die dat eventueel voor die persoon en zijn familie heeft. En dat daar heldere regels voor moeten bestaan en worden toegepast. Zij werd daarin gesteund door Joost Boermans (D66). Wethouder Sandra van Rijkom (PvdA) wil liever maatwerk toepassen en eerst onderzoeken welke gevolgen een boete of snactie heeft voor de overtreder en zijn omgeving, ook rekening houdend met het feit of er bewust fraude werd gepleegd of onbewust, per ongeluk. Omdat het in Wijdemeren om circa 10 gevallen per jaar gaat, waarvan de helft onbewust fraude pleegde, wil zij geen keiharde regels, maar flexibele sancties toepassen. Een motie in de geest van het CDA en D66, die pleit voor evaluatie over een jaar werd aangenomen. Stan Poels (GL) vond dat hier, met tien gevallen per jaar, met een kanon op een mug werd geschoten.

Ballenvangers


Wethouder Frijdal kijkt of hij net een bal zag langskomen.

Langs de rondweg in Nederhorst den Berg ligt het voetbalveld van de VV Nederhorst. Daar gaat nog wel eens een bal over de omheining heen, die dan op de weg terecht komt. Een gevaarlijke situatie derhalve. Zoals altijd met dit type onderwerpen bleek de Wijdemeerse raad veel deskundigheid op het gebied van ballenvangers in huis te hebben. Ballenvangers van enkel- en dubbel metaal, maar ook netten zijn mogelijk. Om over bomen nog maar te zwijgen. De KNVB heeft voorschriften, maar de interpretatie van die voorschriften vormt een aardig doolhof zo blijkt. Op zeker moment verdwaalden Sieta Vermeulen (VVD) en haar partijgenoot wethouder Joep Frijdal samen in het ballenvangersdoolhof. Burgemeester Martijn Smit wist hen door een krachtige ingreep terug bij het debat te krijgen. Hij riep: "Dit is de raad, geen commissie!". Ook Ram Lachman (PvdA) verdwaalde in het financiële ballenvangersdoolhof samen met Gert Zagt (DLP) en wethouder Joep Frijdal. Gert Zagt stelde vast dat hier de z.g. Hilversumse Dekking van de kosten (€ 25.410) werd toegepast. Dat is een DLP-benaming voor de z.g. après nous le déluge, ofwel na ons de zondvloed dekking. Kortweg, weg geven het nu uit en we zien wel.

Bodembeleid

Veel valt niet te zeggen over het z.g. bodembeleid, want het werd niet diepgaand behandeld. Wel is duidelijk dat in het voorstel staat dat de raad de uitvoering van het bodembeleid delegeert aan het college en dat Wijdemeren dat gaat uitvoeren met Gooise Meren en niet met Hilversum, omdat men daar geen vergelijkbaar bodembeleid heeft. Opvallend was dat Dik van Enk (CDA) als enige in zijn fractie afwijkend stemde, helaas zonder stemverklaring. Wij weten dus niet waarom.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief