WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
80 Procent mist Deadline
Wijdemeren, do 7 juli 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Tachtig procent van de gemeenten slaagt er niet in om voor 15 juli de wettelijk vereiste goedkeuring op de jaarrekening 2015 van de accountant te krijgen.

Een maand of twee geleden kwamen de eerste verontrustende berichten van het college dat Wijdemeren er niet in zou slagen om op 15 juli de wettelijk vereiste goedkeuring van de accountaant in te kunnen leveren. Na het aftreden van financiënwethouder Frijdal werd extra mankracht aangetrokken in een poging om er toch in te slagen om de deadline te halen. In de commissie Bestuur en Middelen van vorige week verklaarde zijn opvolger, wethouder Peter Smit, dat de deadline niet gehaald kon worden, maar dat de jaarrekening, zoals intern opgesteld op de Rading 1, wel vast naar de provincie gestuurd zou worden in afwachting van de vereiste accountantsverklaring die pas na de zomer gereed zal zijn. Tot voor een week of twee geleden bestond de indruk dat Wijdemeren een uitzondering is. De laatste twee weken bereikten steeds meer berichten de media dat andere gemeenten, ook in de regio, met hetzelfde probleem te kampen hadden.

80% mist deadline

Vandaag blijkt dat slechts ëën op de vijf gemeenten in heel Nederland er in zal slagen om aan de wettelijke eis te voldoen. In het blad Binnenlands Bestuur staat vandaag dat 80% van de gemeenten de deadline niet zal halen. Wijdemeren bevindt zich dus in goed gezelschap. In Binnenlands Bestuur staat dat acht op de tien gemeenten een week voor het verstrijken van de officiële deadline nog niet beschikt over een accountantsverklaring. Dat is gebleken uit een enquête onder de gemeenten. Van de 100 gemeenten die reageerden op de enquête, gaven er 80 aan dat ze geen verklaring van de accountant hebben. Twee derde weet niet of ze die verklaringen op tijd krijgen.

Transitie is het probleem

De oorzaak van de problemen moet gezocht worden in de overheveling (transitie) van het sociale domein van het rijk naar de gemeenten. Daarbij zijn contracten gesloten met tal van partijen en slaagt de SVB er bijvoorbeeld niet in om op tijd controleverklaringen af te geven aan de gemeenten. Al met al blijkt nu dat de transitie niet alleen problemen veroorzaakt bij pgb-houders en zorgorganisaties, maar nu ook in de gemeentelijke boekhouding en verantwoording. En dat leidt weer tot extra kosten voor inhuur.

Sancties

Volgens de wettelijke voorschriften dienen gemeenten hun jaarrekening inclusief accountantsverklaring uiterlijk 15 juli ingeleverd te hebben bij de provinciale toezichthouder. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten vast te houden aan die inzenddatum, ondanks de problemen die gemeenten kennen. Wel zal het ministerie pas vanaf 15 augustus met financiële sancties gaan strooien. Een van de strafmaatregelen is het tijdelijk geheel of gedeeltelijk opschorten van de gemeentefondsuitkering.

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief