WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Volksmuziek in Jagthuis
Horstermeer, di 12 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 24 januari speelt het Trio Dumas in het Jagthuis in de Horstermeer o.a. werken van Telemann en Beethoven naast volksmuziek.

persbericht

Volksmuziek bij Trio Dumas in Jagthuis
Zondag 24 januari

Hoewel de omstandigheden niet vrolijk waren, componeerde Gideon Klein in Theresienstadt een strijktrio waarin hij tal van Tsjechische volksmelodieën verwerkte. Het duo dat Erwin Schulhoff voor viool en cello schreef droeg hij op aan Leos Janacek.

Het was deze componist die Schulhoff inspireerde Slavische dansen en volksliederen in zijn muziek te verwerken. Beide stukken zijn een genot om naar te luisteren en de uitvoering ervan is bij Trio Dumas in goede handen.

Trio Dumas met violist Joseph Puglia, altist Chaim Steller en cellist Örs Köszeghy, legt zich toe op de uitvoering van strijktrio’s maar de leden presenteren zich ook als drie solisten. Daarnaast speelt Puglia ook in het Asko|Schönberg-ensemble, Steller in het Mozart-orkest van Bologna en Köszeghy in Amsterdam Sinfonietta. Door hun veelzijdigheid kan het trio oneindig gevarieerde programma’s aanbieden en speelt het in het Jagthuis niet alleen strijktrio’s maar ook een duo voor viool en cello en een solowerk voor altviool. Chaim Steller presenteert een selectie uit de 12 fantasia’s voor viool van Telemann op altviool. Hij speelt deze fantasia’s met een klassieke strijkstok waardoor de klank mooi helder wordt. Het concert wordt afgesloten met het derde strijktrio uit het negende opus van Beethoven.
Een extra concert in het Jagthuis vindt plaats op vrijdag 29 januari. Dan speelt Ursula Dütschler de drie sonates uit opus 31 (waaronder ‘Der Sturm’) van Beethoven op fortepiano. Aanvang 20.15 uur.

Trio Dumas: zondag 24 januari 2016, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Trio Duams
Het Jagthuis, zondag 24 januari, 15.30 uur

Gideon Klein Strijktrio (1944)
(1919-1945)
allegro
lento
molto vivace

Georg Philipp Telemann   Selectie uit de 12 fantasia’s voor viool (arr. voor altviool)
(1681-1767)

Erwin Schulhoff Duo voor viool en cello (1925)
(1894-1942)
moderato
zingaresa. allegro giocoso
andantino
moderato

Ludwig v. Beethoven Strijktrio opus 9/3 in c klein (1798)
(1770-1827)                         
allegro con spirito
adagio con espressione               
scherzo. allegro molto e vivace
finale. presto

Biografie Trio Dumas

Trio Dumas 
Joseph Puglia - viool 
Chaim Steller - altviool 
Örs Köszeghy - cello

Het strijktrio Trio Dumas werd opgericht in de herfst van 2007. Na hun eerste concert in het Béla Bartók Memorial House in Boedapest werd het trio onmiddellijk uitgenodigd terug te komen in het daaropvolgende seizoen, en het kreeg bovendien het aanbod een cd op te nemen voor het Hongaarse label Hungaroton met klarinetist László Horváth in de zomer van 2008. Daarnaast is het trio een vaste gast in het Münstersommer-festival van de stad Freiburg.

De leden van Trio Dumas komen uit drie zeer verschillende landen: de V.S., Hongarije en Nederland. Daarmee komt elk uit een eigen cultuur en traditie, maar overschreed ook zijn grenzen. Zo studeerde violist Joe Puglia aan de vermaarde Julliard School in New York en in Den Haag, altviolist Chaim Steller in Amsterdam en Freiburg en cellist Örs Kőszeghy in Budapest en Amsterdam. Allen zijn nu lid van vooraanstaande ensembles en orkesten: Joe bij het Asko|Schönberg-ensemble, Chaim bij Orchestra Mozart Bologna en het Lucerne Festival Orchestra en Örs bij Amsterdam Sinfonietta.
Wat het trio echter bindt is een gedeelde interesse in authenticiteit en een nieuwsgierigheid naar het onbekende(re). Zo hebben alle leden deelgenomen aan de Akademie voor nieuwe muziek van het Luzern Festival o.l.v. Pierre Boulez. Bovendien hebben allen gewerkt met musici als Vera Beths, Anner Bijlsma en Giuliano Carmignola en zodoende ervaring opgedaan met een meer authentieke benadering van klassieke muziek. Ook brengt Trio Dumas graag minder bekende muziek ten gehore. Zo heeft het trio voor hun eerste cd de complete klarinet-kwartetten van de begin 19e eeuwse componist Bernhard Frederick Crusell opgenomen, en speelt het graag muziek van Middel- en Oost-Europese componisten die in het Westen ten onrechte weinig bekend zijn.

De leus van de drie musketiers uit Alexandre Dumas' beroemde boek "één voor allen, en allen voor één" verleende de trio zijn naam. Om een ieder de gelegenheid te geven zich ten volste te kunnen doen gelden, èn om bovendien een maximum aan variatie in de programmering te creëren, presenteert Trio Dumas zich niet alleen als trio, maar ook als drie solisten. Daarmee kan het trio oneindig gevarieerde programma's aanbieden, niet alleen met trio-muziek, maar ook met solo- en duo-stukken - van zowel bekende als onbekende componisten uit alle periodes van barok tot nu.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief