WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zonneweide Horstermeer
Horstermeer, ma 15 februari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster pleit er voor om geen moeras aan te leggen in de Horstermeer, maar er een zonneweide van te maken met zonnepanelen.

Dossier Horstermeer

Cor Koster

Geen water maar zon in de Horstermeer

De weer oplaaiende boosheid van Horstermeerders is begrijpelijk. Al meer dan 10 jaar lang stellen zij zich teweer tegen de onzalige plannen die in Haarlem uitgebroed worden. Vernatting en verhoging van het waterpeil, zo roepen de polderbewoners voor de zoveelste keer, leiden alleen maar tot meer muggen en knutten.

Als het waar is dat de voornaamste reden om de polder aan te pakken de mogelijke subsidie uit Brussel is, zoals de tegenstanders claimen, dan zijn er andere opties: zonneweiden. Ook voor het stimuleren van alternatieve energie heeft Brussel subsidiemogelijkheden. Zelfs de Nederlandse overheid moedigt de aanleg van zonneweiden aan, o.a. via ‘Groenfinanciering’.

Haarlem moet positief staan ten opzichte van een zonneweide, gezien de vele stimuleringsmaatregelen die de Provincie zelf inzet ter bevordering van duurzame energie. Trouwens, wat let ons om een handje te helpen? In Breda heeft men met crowdfunding 750.000 euro bijeengebracht om de eerste publieke zonneweide van Nederland aan te leggen. Daar worden ruim 7000 zonnepanelen gebouwd. Zoiets moet ook mogelijk zijn in Wijdemeren.

Van zonnepanelen in het zuidelijke deel van de Horstermeer hebben mensen geen last; van muggen en knutten wel. Nu de World Health Organization een dringende oproep aan Europa heeft doen uitgaan om zich te wapenen tegen de zika-mug en om broedplaatsen van de muggen te elimineren, lijkt het helemaal onverantwoord om het vernattingsplan uit te voeren.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
---
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief