WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren 2020: 3000 x Steun
Wijdemeren, do 28 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het burgerinitiatief Wijdemeren 2020 heeft tot nu toe 1300 handtekeningen online en 1700 op papier opgehaald. In totaal 3000.

Drieduizend handtekeningen

Wijdemeren 2020 haalde met vijfig vrijwilligers de getekende petities huis aan huis op, nadat die eerder huis aan huis in de bus waren gestopt. Bij het ophalen bleek dat er in tachtig procent van de contacten bij de voordeur een voorkeur bestond tegen fusie met Hilversum, aldus Friso van Voorthuizen, één van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief. Volgens Van Voorthuizen krijgt zijn initiatief vrijwel alleen positieve reacties. In totaal zijn er 3000 handtekeningen verzameld op een bevolking van ruim 23.000 inwoners (kinderen inbegrepen).

Omdat nog niet alle huizen in Wijdemeren van de papieren petitie voorzien zijn, zal de handtekeningenactie waarschijnlijk nog enkele weken doorlopen. Volgens Friso van Voorthuizen is dat geen probleem, omdat de discussie in de gemeenteraad langer duurt.

Fusiebesluit niet aangekondigd

Het belangrijkste kritiekpunt van de actiegroep is dat de bewoners door de huidge CDA, VVD en GL/PvdA coalitie niet is gehoord, toen het besluit om aan te koersen op de fusie met Hilversum in oktober 2014 in enkele dagen, zonder overleg met de bevolking, werd genomen. Ook vind Wijdemeren2020 dat er geen duidelijke onderbouwing is voor inlijving van de plassengemeente door de "stad" Hilversum.

Bestuurskrachtmeting

De discussie in de gemeenteraad en met de provincie en andere gemeenten in de regio zal nog wel even aanhouden. De provincie heeft een start gemaakt met z.g. bestuurskrachtmetingen om inzicht te krijgen in de sterkten en zwakten van de gemeenten in de regio. Het resultaat van die metingen is bepalend voor de vraag of er gefuseerd moet worden in de regio en wie dan met wie. Vooralsnog lijkt de provincie rond Wijdemeren aan te koersen op een fusie van Hilversum, Wijdemeren en Weesp, maar de ervaring heeft geleerd dat de politieke hazen onverwacht compleet anders kunnen lopen.

Alle argumenten bekend

Voor Friso van Voorthuizen uit Ankeveen hoeft de bestuurskrachtmeting niet. Hij denkt dat de ruim 23.000 inwoners van Wijdemeren zelf prima kunnen oordelen met alle argumenten die nu al op tafel liggen, na tal van informatieavonden, raadsdebatten en peilingen.

Dossier Bestuur Gooi en Vecht

Comité 4 en 5 mei
bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief