WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
600 Vluchtelingen op Crailo
RegioGV, wo 20 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het COA bevestigt: Op Crailo kunnen medio 2017 600 vluchtelingen gehuisvest worden.

persbericht

Onderzoek COA, provincie Noord-Holland afgerond:
geen obstakels voor opvang vluchtelingen op Crailo

Niets staat de opvang van 600 vluchtelingen op Crailo meer in de weg. Een in maart aangekondigd onderzoek van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van grond en gebouwen op Crailo, de provincie Noord-Holland, heeft uitgewezen dat het mogelijk is om een asielzoekerscentrum op Crailo te ontwikkelen. De groei naar 600 vluchtelingen op Crailo levert dus geen obstakels op. Dit werd gisteren door de regio Gooi en Vechtstreek, de provincie Noord-Holland en het COA bestuurlijk vastgesteld op het Provinciehuis in Haarlem.

Om de stap naar 600 vluchtelingen op Crailo mogelijk te maken, is in de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de financiële risico’s rond saneren en slopen om het terrein na tien jaar terug te brengen naar natuur. Daarnaast is in kaart gebracht welke kosten en risico’s er gemoeid zijn met het gereed maken van het terrein voor de opvang van vluchtelingen. De uitkomsten van deze onderzoeken hebben ertoe geleid dat de partijen (Provincie Noord-Holland, COA en Regio) zijn overeengekomen dat het groene terrein op Larense grond voor een periode van tien jaar wordt verhuurd aan het COA. Na deze huurperiode zorgt de provincie Noord-Holland ervoor dat dit gedeelte via een openbare inschrijving wordt teruggegeven aan de natuur.

De zeven regiogemeenten, Provincie en COA hebben afgesproken dat de komende tien jaar maximaal 600 vluchtelingen worden gehuisvest op Crailo. De groei naar 600 vluchtelingen gebeurt geleidelijk. Per 1 mei wordt de groei naar 300 vluchtelingen in gang gezet. Daarna zullen geleidelijk nog 300 vluchtelingen worden gehuisvest op Crailo, zodat het maximale aantal van 600 naar verwachting in de eerste helft van 2017 is bereikt. Commissaris van de Koning Johan Remkes: “Het doel is om in de regio Gooi en Vechtstreek een opvangcentrum voor 600 vluchtelingen in te richten voor een periode van tien jaar. De locatie Crailo is daarvoor uitermate geschikt. Ik ben blij dat alle betrokken partijen overeenstemming hebben bereikt over het terrein, zodat het gebied kan worden ingericht voor een opvangcentrum dat in het najaar in gebruik kan worden genomen.”

Burgemeester van Hilversum en voorzitter van het regiobestuur Pieter Broertjes: “De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek vormen goed nieuws voor de vluchtelingen die opgevangen moeten worden. De regio Gooi en Vechtstreek – en in het bijzonder de gemeente Laren – zal haar verantwoordelijkheid nemen bij de opvang. Dat betekent, het zorgdragen voor goede maatschappelijke ondersteuning voor de activiteiten van het COA en het borgen van veiligheid voor de inwoners.”

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief