WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Dauwtrappen Kortenhoef
Kortenhoef, wo 6 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op Hemelvaartsdag, 14 mei, kunt u vanaf 5 tot 7 uur 's ochtends starten voor het traditionele dauwtrappen in Kortenhoef. Start en finish zijn bij de Oude School.

persbericht

Dauwtrappen in Kortenhoef

Op Hemelvaartsdag 14 mei kunt u vanaf 5 uur tot 7 uur ’s-ochtends starten voor het traditionele dauwtrappen. Start en finish zijn bij ‘De Oude School’ op de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef. Het is een unieke wandel- en vaartocht door het polderlandschap, onder andere door het trilveen en het hoge riet. Zonder de hulp van Natuurmonumenten en een aantal particulieren was het niet mogelijk geweest om dit gebied te verkennen. De kosten zijn slechts 3 euro en voor kinderen 1,50. Dan krijgt u onderweg ook nog thee, koffie of limonade.

Deze zoveelste Dauwtraptocht wordt al jaren georganiseerd door de stichting BLOK met een vaste groep vrijwilligers die u over varen, die boten trekken met een touw, die de koffiestop bemensen en andere werkzaamheden verrichten.

Waar het precies vandaan komt, weet niemand. Maar dauwtrappen is heel oude Hollandse traditie. Het is een folkloristisch gebruik om op Hemelvaartsdag blootsvoets in het nog bedauwde gras te lopen. Onze voorvaderen namen aan dat dauw op deze bepaalde dag magische en genezende krachten bezat. Het is een gebruik dat mogelijk terug gaat tot de Germanen.

Maakt u zich geen zorgen, op Hemelvaartsdag anno 2015, mag u uw schoenen, laarzen of klompen gewoon aanhouden. Het wordt zelfs aangeraden om waterdicht schoeisel aan te trekken door het natte zod. Het wordt ook een hele speciale ervaring om heel vroeg in de ochtend de prachtige natuur van de Kortenhoefse plassen en weilanden te verkennen. U mag wandelen op terreinen die normaal niet toegankelijk zijn. En het unieke van het Kortenhoefse dauwtrappen is dat u ook op een praam mag meevaren.

’s Ochtends is er al heel wat te zien en te horen. Misschien komt u een schichtig ree tegen of wellicht kunt u fraaie vogels spotten, bijvoorbeeld de kleine karekiet, de braamsluiper, ijsvogel of heel misschien wel een koekoek. De kikkers kunt u uitbundig horen kwaken. Wat dacht van de rietgors en hoog in de lucht de gierzwaluw of voorbijvliegende zwanen, meerkoeten met hun jongen. Kortom, u hebt de kans om te genieten van prachtige natuur.

Nederland kent nog maar weinig echte tradities. Veel verdwijnt er. Dauwtrappen heeft nog steeds iets magisch. Als u in de vroege Hemelvaartochtend uw schreden voorzichtig in het natte Kortenhoefse gras zult zetten, zult u ongetwijfeld de bijzondere kracht van de natuur aan den lijve ervaren.

Adres: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, 1241 LX Kortenhoef.
Website: Stichting Blok

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief