WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Herdenking Nederlands-Indië
Wijdemeren, ma 20 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Herdenkingsbijeenkomst 15 augustus 2015 Nederlands -Indië Monument Noorderbegraafplaats Hilversum voor alle gemeenten Regio Gooi en Vechtstreek.

ingezonden bericht

Herdenkingsbijeenkomst Nederlands-Indië

Herdenkingsbijeenkomst 15 augustus 2015 Nederlands -Indië Monument Noorderbegraafplaats Hilversum voor alle gemeenten Regio Gooi en Vechtstreek.

Op zaterdag 15 augustus om 15.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het Indisch Monument op de Noorderbegraafplaats, Laan 1940-1945 nr. 2 te Hilversum. Dit jaar 2015, is het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië ten einde kwam. Vanwege dit bijzondere jaar wordt deze herdenking voor het eerst voor alle gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek gehouden.

Ieder jaar op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan, waarmee in 1945 de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden ten einde kwam. Voor de Indische Nederlanders in het voormalig Nederlands Indië brak vervolgens de traumatische Bersiap periode uit, die tot 1949 zou duren. Op 15 augustus worden alle slachtoffers herdacht; de militairen en hen die in de Jappenkampen (1940-1945) de Bersiap-periode (1945-1949) en de periode daarna zijn omgekomen, alsmede voor hen die daar tot nu toe de littekens van dragen

Vooraf aan de officiële Herdenking van 11.00-15.00 uur is er gelegenheid om in de aula van de Noorderbegraaf- plaats een bijzondere foto-expositie te bezichtigen met foto’s, in chronologische volgorde, over de oorlog in Nederlands-Indië. Deze foto-expositie is vrij toegankelijk.

Om 15.00 uur begint het officiële programma met o.a. toespraken door de burgemeester van Hilversum, de heer Pieter Broertjes, de voorzitter Raad van Toezicht van Stichting Nusantara de heer Pieter Anthonio en familieleden uit de volgende generatie. Muziek en zang door het Indisch koor Seni Suara en zangeres Annet Hesterman met pianist Cees Cools. Waardige afsluiting met twee minuten stilte, bloem- en kranslegging.

Na afloop is er gelegenheid voor samenzijn.
Het definitieve programma c.q. uitnodiging wordt begin augustus toegezonden.
Deze herdenking is vooral bedoeld voor de Indische gemeenschap en alle andere geïnteresseerden in de regio Gooi- en Vechtstreek.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief