WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Gifkar in de Buurt
Ankeveen, di 30 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Er rijdt een kar door Wijdemeren die gif spuit om op die manier onkruid te bestrijden. Die methode is omstreden.

Vanmiddag zag uw redacteur op het trottoir van het Noordereinde, aan de huizenkant, tot zijn verbazing, een dergelijke kar rijden en gif spuiten. Onderstaande foto is genomen bij de Joseph Lokinlaan in Ankeveen. Meer informatie over Roundup is te vinden op Wikipedia.

ingezonden brief

Gif in de natuur

Wijdemeren. Bekend om de natuur. Natuurmonumenten doet zijn best het biologisch evenwicht te herstellen. We willen allemaal de natuur behouden. Maar wat hebben we daar voor over?

Roundup is een landbouwgif (glyfosaat) dat geboorteafwijkingen, hormoonverstorende effecten, dode reptielen en amfibieën en verstoorde bodemsystemen veroorzaakt. Het zakt in het grondwater weg en verspreidt zich.

Volgens de Zutphense toxicoloog Henk Tennekes, die internationale studies heeft bekeken over de relatie tussen glyfosaat en Parkinson, lopen mensen die met Roundup werken gevaar. Het werkt al bij kleine hoeveelheden en langdurig gebruik, zegt hij. 'Het zou eigenlijk uit de handel genomen moeten worden. Volgens het voorzorgsprincipe moet je in zo'n geval het product niet toelaten.'

In 2011 aanvaardde de Tweede Kamer al een motie die het gebruik van Roundup verbiedt. Dit verbod geldt tot 2015 alleen nog voor particulieren. Opdat de boeren wat meer tijd hebben hun beleid aan te passen.

Maar hoe zit het met de overheid zelf? Gemeente Almere heeft jaren geleden al het heft in handen genomen; sindsdien wordt onkruid met stoom verwijderd. Ook andere gemeenten gebruiken alternatieven. Het is dan ook treurig te vernemen dat gemeente Wijdemeren tot op de dag van vandaag met de gifkar rondrijdt; langs sportvelden, scholen (waar kinderen rondrennen, kruipen, spelen) en door woonwijken. Officieel mag het nog. Dat is waar. Maar een zichzelf (en zijn bewoners)  respecterende gemeente zou in dit geval de deadline niet misbruiken. Die zou gewetensvol zijn gebied en zijn inwoners in bescherming nemen.

Wie meer wil weten over glyfosaat; dit product heeft niet alleen effect op de gezondheid; producent Monsanto is al jaren bezig het monopolie te veroveren op landbouw/GMO zaad en gewassen. Via wurgcontracten perst Monsanto boeren in India uit waardoor er inmiddels honderdduizenden boeren failliet zijn gegaan en zelfmoord hebben gepleegd. Daar wil je als gemeente toch niet mee geassocieerd worden?

Het is m.i. zeer abject als een gemeente zijn bewoners verbiedt gif te spuiten maar vervolgens zelf met de gifkar door het dorp rijdt. laten we hopen dat deze gifrit de laatste was......

Monique van den Broek
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief