WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Glas-in-loodraam HKL Onthuld
Nieuw Loosdrecht, ma 8 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het perfect bewaarde glas-in-lood raam van de Loosdrechtse kunstenaar Pieter van Velzen werd afgelopen woensdag onthuld in de bibliotheek in Loosdrecht.

persbericht

Onthulling glas in loodraam van
Historische Kring Loosdrecht in de bibliotheek aan de Tjalk

In de bibliotheek van Loosdrecht was op woensdag 3 september de onthulling van het perfect bewaarde glas-in-lood raam van de Loosdrechtse kunstenaar Pieter van Velzen.

Het raam komt uit de Nieuwloosdrechtse boerderij “Sterakkers” op nummer 84. Het paste niet in de smaak van de huidige eigenaar en de Historische Kring Loosdrecht heeft het met medewerking van Jannie, Rianne en Daan Heineke, sponsoren Gert Schaap, Nico Ockhuisen en Clara, Henk en Ronald van de Wetering kunnen aankopen.

Oud voorzitter Adriaan Doets heeft met de bibliotheek aan de Tjalk in Loosdrecht een prachtige plek weten te vinden zodat iedereen van dit stuk Loosdrechtse historie kan genieten.

Op 3 september was de officiële onthulling: het werd door Marijke van Velzen gedaan, dochter van de kunstenaar, die graag uit Amsterdam gekomen was voor de aandacht die aan haar vader werd getoond. Zij werd geassisteerd door Jeannette Kuhn, die als beheerder van de kunstmappen van Loosdrecht Van Velzen en zijn glas-op-loodwerk, zijn schilderijen en driedimensionale stukken uitgebreid beschreven heeft op basis van een interview met Marijke  (in HKL kwartaalblad nr.142).
Onder de aanwezigen waren de oorspronkelijke eigenaren van het raam, de sponsoren en een groot aantal belangstellenden.

Met deze plek voor een werelds en kleurig raam met Nieuwloosdrechts thema zien we een voorbeeld van de goede samenwerking tussen bibliotheek en Historische Kring.

Het raam hangt in een degelijke lijst aan de muur, met verlichting aan de achterzijde waardoor alle kleurige details tot hun recht komen. Er zit meer in het ontwerp verwerkt dan in eerste instantie opvalt. Daan Heineke wees nog eens extra op het bovenaanzicht van het Ster-gebied dat in de achtergrond verwerkt is, met het water als een felblauwe strook. Na  verbouwing van de boerderij in 1965 leverde Van Velzen het stuk aan opdrachtgever Anton Heineke.

De toeschouwer kijkt vanachter een vaas met bloemen naar buiten op de dijk met de omringende bomen en landerijen. Een ingenieus perspectief voor een dergelijk werk.

Van kunstenaar Pieter van Velzen (1911–1990) staan meerdere kunstwerken in Loosdrecht, o.a. het kleurige plastiek op het terrein van het gemeentehuis, binnen het raam Recreatie in Loosdrecht, en de in de volksmond bekende Dobber bij het Van Walderveen-zwembad.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief