WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
CRO-H vangt bot bij GS
Loosdrecht, di 12 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Rinske Kruisinga zond een brief over vliegveld Hilversum en Ter Sype naar Haarlem. Zij kon GS niet overtuigen. Die vinden dat er toch 160 woningen gebouwd kunnen worden.

Vliegveldsoap

Het was een tijdje stil in de soap rond het vliegveld Hilversum, waarbij Wijdemeren, Hilversum, de provincie NH, actiegroepen en gemeenten in de provincie Utrecht al twintig jaar beschaafd ruzie maken over de wens van Wijdemeren om te bouwen op de locatie Ter Sype, naast het vliegveld, maar Hilversum en de actiegroep Geen Herrie op de Hei, bij monde van Eddie de Paepe in de Gooi en Eemlander, daar felle weerstand tegen boden. Nadat het Hilversumse college eerst had besloten mee te werken aan aanpassing van het vliegveld om de woningbouw mogelijk te maken, werd dat besluit tot woede van Wijdemeren op 26 juni vorig jaar ongedaan gemaakt, waarmee nieuwbouw op Ter Sype voor de zoveelste keer vrijwel onmogelijk werd gemaakt.

Provincie helpt Wijdemeren

De GS-NH besloot tot wijziging van het luchthavenbesluit, waardoor toch een deel (160 woningen) van Ter Sype bebouwd mag worden.

Kruisinga en CRO-H protesteren

Rinske Kruisinga (CDA) (ex-gedeputeerde in Noord-Holland en inwoner van Nederhorst) is voorzitter van de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Hilversum, kortweg de CRO-H. Namens die commissie zond zij een brief naar Gedeputeerde Staten in Haarlem. In die brief van 23 april schreef zij:

"De CRO-H is onplezierig verrast door de wijziging van het luchthavenbesluit ten gunste van de bouw van woningen in de gemeente Wijdemeren in het verlengde van één van de start- en landingsbanen van het vliegveld. De leden van de CRO-H maken zich ten aanzien van de nieuwe woningen zorgen over de veiligheidsrisico's , aangezien deze worden gerealiseerd in het verlengde van één van de start- en landingsbanen".

Ook wil de CRO-H de aanduiding "eerste fase Ter Sype" niet terug zien in de verdere planvorming, want dat zou alleen maar de suggestie wekken dat er meer fasen zullen volgen. (Het oorspronkelijke plan van ca. 600 woningen als de baan op het vliegveld verhard en gedraaid was.)
De CRO-H wil voorts voorkomen dat er weer een discussie gaat ontstaan over draaien van de banen en/of verharding daarvan. Zo'n discussie vindt de CRO-H "onwenselijk".

GS besluitenlijst 6 mei

Op de meest recente besluitenlijst van Gedeputeerde Staten van 6 mei staat:

Het college besluit:

  1. Kennis te nemen van de brief van de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Hilversum (CRO-H) over het luchthavenbesluit Hilversum;
  2. Door middel van brief te reageren op de brief van de CRO-H;
  3. Door middel van brieven Gedeputeerde Staten van Utrecht en Provinciale Staten van Noord-Holland te informeren over de brief van de CRO-H en de reactie van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Het lijkt erop dat GS voet bij stuk houdt en ondanks de bezwaren van de CRO-H toch vast houdt aan de voorgenomen wijziging van het luchthavenbesluit. De kopers worden er dan wel op gewezen dat er soms wat vliegtuiggeluid zal zijn en dat ze daar geen bezwaar tegen moeten gaan maken, omdat dat nu eenmaal bij de koop van een huis op die plek hoort. De veiligheid acht de provincie voldoende gewaarborgd.
Onder die voorwaarden geeft de provincie toe aan Wijdemeren dat graag wil bouwen op Ter Sype. Voorts wordt de term eerste fase geschrapt, om daarmee aan te geven dat er (vooralsnog) niet meer dan 160 woningen gebouwd mogen worden en draaiing en/of verharding van de banen niet aan de orde is.

Dossier Vliegveld/Ter Sype

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief