WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
WMO Raad...?
Wijdemeren, do 5 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Dinsdagavond sprak de commissie Maatschappelijke en Sociale Zaken (MSZ) over het sociale domein. De materie blijkt zo ingewikkeld dat de vergadering snel afgelopen was.

Met een lange agenda, met zeer complexe onderwerpen, was de verwachting dat er lang vergaderd zou worden. Dus begon de vergadering al om 19.00 uur. Een deel van het publiek en de pers had de aankondiging niet goed gelezen en kwam pas om 20.00 uur, zoals altijd, binnen.


V.l.n.r. Ina Schutte (raadsgriffier), Jan Willem Nienhuis (CDA) voorzitter,
Betske van Henten (CDA) wethouder, Sandra van Rijkom (PvdA) wethouder.

De vergadering werd met zeer straffe hand voorgezeten door Jan Willem Nienhuis (CDA). Op sommige momenten doofde daardoor het voorzichtig ontluikende debat tussen twee of meer leden van de commissie. Omdat er na de verkiezingen van maart veel nieuwe raads- en commissieleden zijn was het sowieso al een beetje wennen aan en zoeken naar de procedures en de toepassing daarvan.

Schaken op twee borden

Bij één onderwerp kwam de samenwerking SWW in combinatie met het afscheid van Gooi en Vechtstreek even aan de orde. Dat was bij het lidmaatschap van de wethouder van het bestuur van de Tomin Groep, de sociale werkplaats waar Wijdemeren altijd aan bijdroeg en deelnam binnen het Gewest Gooi en Vechtstreek. Stchtse Vecht is aangesloten op een Utrechtse sociale werkvoorziening. Ja, en nu? De meerderheid van de commissie is trots op de Tomin Groep en het werk dat die doet en wil er daarom geen afscheid van nemen. Een commissielid noemde de kwestie het gevolg van "het schaken op twee borden". Hoe dan ook Wijdemeren blijft de Tomin Groep trouw lijkt het.

Het aantal vragen en opmerkingen naar aanleiding van de beleidsstukken was beperkt, met als gevolg dat de vergadering al om 21.00 uur afgelopen was.


Cor Koster, voorzitter ANBO Wijdemeren

Cor Koster volgde de vergadering vanaf de publieke tribune en schreef onderstaand stukje over de WMO Raad.

ingezonden bericht

WMO-raad

Er zijn van die organisaties die ongetwijfeld heel nuttig zijn, maar waarvan je niet precies weet wat ze doen. Ik doel hierbij niet op de Bilderberg Groep, of Opus Dei, of de Gemeenteraad. Ik bedoel de WMO-raad. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Elke gemeente heeft een WMO-raad. Dat is verplicht. Zoals de website van onze gemeente zegt: “De WMO Adviesraad adviseert het College van Burgemeester en Wethouders, zowel gevraagd als ongevraagd, over zaken die het gemeentelijk WMO-beleid en de doelstellingen van de WMO betreffen en hierbij zoveel mogelijk belanghebbenden te betrekken.” Krom Nederlands, maar dan kan ik ook niks aan doen.

Als je ‘WMO-raad’ als zoekterm invoert op de website van de gemeente vind je weinig. Dat correspondeert misschien met de waarde die de gemeente hecht aan hun adviezen. Die adviezen zijn namelijk ook niet vindbaar, tenzij je diep duikt in de agenda’s van de verschillende commissies, en dan moet je echt WETEN waar je naar zoekt.

Stichtse Vecht rules

Bij de stukken voor de laatste commissie Maatschappelijke en Sociale Zaken waren adviezen gevoegd van de WMO-raden van Wijdemeren, Weesp en Stichtse Vecht over het ‘Dienstverleningsmodel Sociaal Domein’. Het advies van Stichtse Vecht stak met kop en schouders boven de andere twee uit. Daar zitten duidelijk mensen die van de zaak op de hoogte zijn. Een advies met deskundige opmerkingen, solide onderbouwd, prima geschreven. Ze werden ook geciteerd in de commissie afgelopen dinsdag, hetgeen me goed deed want een WMO-raad kan een heel nuttige partner voor de gemeente zijn, juist in deze tijd waarin er zoveel op dit gebied gebeurt. Een tijd waarin we ondergesneeuwd dreigen te raken door ambtelijk geïnspireerde ‘innovaties’, gepresenteerd in nota’s die geschreven zijn in een taal die gewone burgers niet kunnen begrijpen.

Gezien het toenemende belang van de WMO dient de WMO-raad in Wijdemeren dan ook vernieuwd te worden, en uitgebreid te worden met burgers die deskundig zijn op al die nieuwe terreinen waar de WMO zich tegenwoordig mee bezig moet houden. En - ik kan hier niet genoeg de nadruk op leggen - de gemeenteraad dient te beseffen hoe belangrijk een WMO-raad kan zijn als men serieus wil dat burgers en maatschappelijke organisaties betrokken worden bij een beleid dat, zoals het zich nu laat aanzien, behoorlijk rampzalig kan uitpakken.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/ing. ber.
foto
Douwe van Essen
auteur
RJ/ing. ber.
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief