WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
SWW verdeelt Commissie
Wijdemeren, vr 10 januari 2014

Het college zond een zeer zonnige tussenrapportage naar de raad die gisteravond in de commissie Bestuur en Middelen besproken werd.

Twee visies

Er waarden twee visies door de zaal. De visie dat de samenwerking van Wijdemeren met Stichtse Vecht en Weesp (SWW) een goede zaak is, waar de raad in volle overtuiging voor koos. De andere visie is dat Wijdemeren onderdeel is van de Regio Gooi en Vechtstreek en daarbij aangesloten moet blijven. De onderliggende gedachte is dat samenwerking binnen SWW in feite het voorportaal is van fusie met die twee gemeenten. De tegenstanders gaan er vanuit dat dit een feit is, de voorstanders sluiten fusie niet uit, maar denken dat Wijdemeren dankzij de samenwerking langer zelfstandig kan bijven. De tegenstanders willen niet fuseren met Weesp en Stichtse Vecht, de voorstanders hebben daar geen overwegende bezwaren tegen. Dat waren de ingrediënten voor een debat over de tussenrapportage over de SWW samenwerking, dat vrij voorspelbaar was.

Ronkend verhaal


Stan Poels (GL): Ronkend verhaal.

De voorstanders lieten zich niet erg horen. De tegenstanders zijn te vinden in het CDA, de PvdA en GroenLinks. Die trokken flink van leer. Theo Reijn sprak van "een hoog hallelujah gehalte in de tussenrapportage". Jan Hermans (PvdA) constateerde dat er niet alleen verkenningen zijn naar SWW samenwerking, maar dat er al werkafspraken worden gemaakt. Volgens hem gaat desamenwerking nu al veel verder dan afgesproken met de raad. Stan Poels (GL) noemde de tussenrapportage een ronkend verhaal waarin enorme voordelen worden voorgespiegeld. "Deze gemeente stapt langzaam in fusie met Weesp en Stichtse Vecht.":was zijn conclusie.


Burgemeester Martijn Smit

Marcel Maassen (DB)

College voert opdracht uit

Burgemeester (en in deze commissiesetting portefeuillehouder) Martijn Smit omzeilde handig de valkuilen en klippen. Hij hamerde erop dat de raad besloot tot de SWW samenwerking en dat het college die opdracht uitvoert. Overigens is hij van mening dat die keuze het best is voor Wijdemeren en de beste garantie geeft dat Wijdemeren langer zelfstandig kan blijven. Marcel Maassen (DB) ondersteunde de burgemeester krachtig in deze opvatting. Hij vergeleek het CDA, de PvdA en GL met jongetjes die mee op vakantie moeten, maar besloten hebben dat zij het zwembad, de speeltuin en de pannenkoeken niet leuk zouden vinden, wat er ook gebeurt.

Theo Reijn (CDA): "Nou burgemeester, dat is uw werkelijkheid, maar het is niet de mijne!"

Het lijstje van Theo

Er ontstond een debatje over het lijstje van Theo Reijn (CDA). Theo Reijn vroeg in alle commissievergaderingen om een overzicht van de samenwerkingen die Wijdemeren is aangegaan, beëindigd en ingeruild heeft en met wie. Dat lijstje begon een eigen leven te leiden. Het dook op bij de commissie MZ, er werd over gebeld met hem, maar niemand heeft het lijstje ooit gezien. Burgemeester Martijn Smit verklaarde waarom. "Er zijn geen samenwerkingen opgezegd. Alles is nog in ontwikkeling. Het lijstje is nu nog blanco." "Theo Reijn antwoordde: "Dat is uw werkelijkheid, maar het is niet de mijne."

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
Mail a Friend
zoek
nieuwsbrief