WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bei uns ist alles Besser
Nederhorst den Berg, di 11 juni 2013

Cor Koster reed kilometers door Duitsland. Sommige dingen zijn daar beter geregeld dan bij ons. Dat wil hij even kwijt.

ingezonden bericht

Rijdend door Duitsland

Vorig jaar zomer en dit jaar heb ik lange vakantieritten gemaakt door Duitsland. In totaal ruim 5000 kilometer, op m'n motor. Bochtige wegen, maar ook veel dorpen en kleine stadjes. Daarbij zijn me natuurlijk een aantal zaken opgevallen; ik noem er drie.

Ten eerste, ik heb nergens, helemaal nergens, houten kisten, al of niet beschilderd en al of niet met beplanting, op de weg aangetroffen om het verkeer te frustreren. Ten tweede, men blijkt een voortreffelijk composteringsbeleid te hebben. En ten derde, elke zaterdag sluiten alle winkels om 1 uur, tot maandagochtend. De zaterdagmiddag en de hele zondag is alles dicht.

Kisten

Over die kisten zoals wij die tegenwoordig hebben om het verkeer af te remmen wil ik niet zoveel zeggen. Anderen hebben de onzin daarvan al voldoende aangetoond, in woorden en daden. In Duitsland, waar men toch ook nogal wat verkeer heeft, vindt men kennelijk oplossingen die wèl werken en die nìet gevaarlijk zijn voor weggebruikers.

Compost

Gemeenten en regios in Duitsland hebben een perfect composteringsbeleid. Burgers brengen hun groenafval ergens heen. Dat wordt gecomposteerd en je kunt die compost dan gratis ophalen. Net zoveel als je wilt. Het systeem functioneert al 20 jaar. In onze regio mag je je tuinafval ook aanbieden en daar wordt ook compost van gemaakt, maar de GAD verkoopt dat vervolgens en maakt daar flinke winst op. Onze GAD heeft één keer per jaar een armetierige actie waarbij je op één bepaalde dag, tussen 9.30 en 13.00 uur, compost kan ophalen in Muiderberg, als je tenminste inwoner van Gooi en Vechtstreek bent. Je moet dat met een geldig legitimatiebewijs kunnen aantonen, en je mag niet meer meenemen dan 1 kuub. In Duitsland kun je elke week komen, en mag je meenemen wat je denkt nodig te hebben. En niemand zegt: "Ausweis, bitte".

Weekend

En dan die winkelsluiting. Geen Duitser valt erover dat alle winkels in het weekend anderhalve dag dicht zijn. Integendeel. Alle mensen aan wie ik het vroeg, zeiden dat ze het een prima systeem vonden. Ik vind dat eigenlijk ook. Als je weet wanneer de winkels dicht zijn, dan doe je boodschappen als ze open zijn. Onze Gert Zagt zou het in Duitsland een stuk makkelijk hebben.

Alles besser?

Klopt het dan wat Duitsers vroeger zeiden als ze in het buitenland waren: "Bei uns ist alles besser"? Welnu, laat ik het als volgt formuleren. Misschien is niet alles bij onze oosterburen beter, maar ze hebben simpele oplossingen voor veel zaken waar wij ons geen raad mee weten. Soms zijn ze gewoon verstandiger, of slimmer of wat dan ook. En ze kunnen natuurlijk beter voetballen...

Overigens, die kalverkisten op de vaartwegen dienen per direct verwijderd te worden, want ze zijn levensgevaarlijk.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief