WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuw Gewestbestuur
Wijdemeren, do 6 juni 2013

De burgemeesters gaan het geweest besturen. Vandaag vervangen zij het tot nu toe 31 leden tellende algemeen bestuur van het gewest Gooi en Vechtstreek.

persbericht

Nieuw, compact bestuur voor Regio

Op donderdag 6 juni treedt het 31 leden tellende algemeen bestuur van het Gewest Gooi en Vechtstreek af. Zij maken plaats voor negen nieuwe bestuurders; de burgemeesters van de gemeenten in de regio. Deze wisseling van de wacht is een direct resultaat van de vernieuwde vormgeving van de regionale samenwerking.

Afgelopen periode is in de gemeenteraden gediscussieerd over de nieuwe bestuurlijke vormgeving van de regionale samenwerking. Dit heeft geleid tot een compact algemeen bestuur waarbij het accent ligt op de uitvoerende taken: GAD, GGD en RAV.  Alle gemeenteraden hebben hun burgemeester aangewezen als vertegenwoordiger. Het oude algemeen bestuur was een gemêleerd gezelschap van raadsleden,  wethouders en burgemeesters. Van die mengvorm wordt afgestapt met als doel een uitvoeringsgericht bestuur. De eerste openbare vergadering van het nieuwe algemeen bestuur vindt plaats op donderdag 4 juli.

Politieke legitimatie verbeterd

Beleidsmatige afstemming tussen de gemeenten blijft bestaan en is ondergebracht bij en voorbehouden aan de portefeuillehouders. Er wordt een scherp onderscheid gemaakt tussen beleid en uitvoering. Het algemeen bestuur gaat over regionale uitvoering, de portefeuillehouders over regionaal afgestemd beleid. De politieke legitimatie van de samenwerking is verbeterd doordat in de nieuwe gemeenschappelijke regeling is opgenomen dat beleidsafspraken pas bindend kunnen zijn als er lokale besluiten van college- en/of raad over genomen zijn. Na ambtelijke en bestuurlijke voorbereiding in de regio worden de beleidsplannen ter instemming voorgelegd aan de samenwerkende gemeenten. De portefeuillehouders voeren in nauwe afstemming met colleges en de raden samen regie.

Regionale agenda met speerpunten

De portefeuillehouders presenteren regelmatig, in ieder geval aan begin van de nieuwe zittingsperiode, een ontwerp regionale agenda met speerpunten ter vaststelling aan de raden en colleges . Die agenda is richtinggevend voor de regionale samenwerking. Het doel is om hiermee meer focus aan te brengen en daarmee de slagkracht van de regio te versterken.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief