WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Abrahamse: Blij met ECO XXI
Wijdemeren, ma 8 juli 2013

Wethouder Abrahamse ontving een beloning voor een groene nulmeting. Er is vastgesteld dat Wijdemeren bestaat, een gemeente in Noord-Holland is en nog veel moet doen.

Glunderende heren

Er komen soms van die berichten langs uit bestuurlijk Nederland die je meerdere keren moet lezen om ze tot je door te laten dringen. Op de foto hieronder ziet u twee glunderende heren. Links wethouder Gerard Abrahamse die al jaren dagelijks uit Utrecht naar Wijdemeren rijdt om de lokale VVD uit de brand te helpen. De VVD-afdeling in Wijdemeren is zo klein in omvang en heeft zo'n gebrek aan bestuurlijk talent, dat er in Wijdemeren geen wethouder te vinden was. De rechter persoon is gedeputeerde Jan van Run, ook VVD. Hij is verantwoordelijk voor Economie en Personeel & Organisatie bij de provincie, zo lazen wij toen we op zoek gingen op de provinciale website. (Waarschijnlijk de opvolger van Ton Hooijmaijers.)

Bronzen ECO XXI

Jan van Run overhandigt op de foto een bronzen ECO XXI award, een duurzaamheidsaward, aan Gerard Abrahamse. (Althans wij nemen aan dat het niet zo is dat Gerard Abrahamse heeft gezegd: "Nee Jan, laat maar zitten." en dus de oorkonde juist weer teruggeeft aan Jan van Run.) Overigens is die oorkonde al in de veel te ruime lijst scheef naar onderen gezakt. Niet zo heel duurzaam dus.

Groen Wijdemeren

Maar terzake. Wat heeft wethouder Abrahamse voor heldendaad verricht, dat hij beloond wordt met een ECO XXI award door het provinciebestuur? Hij heeft een nulmeting uitgevoerd in Wijdemeren. In die nulmeting heeft hij ongewtijfeld vastgesteld dat de isolatie van gemeentelijke gebouwen beter kan, dat er geen zonnecollectoren op de soepfabriek zijn geplaatst en dat de plantjes nog niet met regenwater besproeid worden. Om kort te gaan er moet nog heel veel gebeuren.

Toch heeft de wethouder aanmerkelijke stappen gezet in het vergroenen van Wijdemeren, al ziet Felix Flameling (GL) dat totaal anders. Er staan circa vijf oplaadpalen voor electrische auto's en de GAD heeft op een aantal strategische plekken Plastic Herobakken geplaatst, waardoor de burger weet waar hij zijn plastic moet dumpen als de bakken weer vol zijn. Minpuntjes zijn natuurlijk de bloembakken die meer uitstoot van uitlaatgassen en fijnstof geven door het remmen en optrekken. En natuurlijk de wethouder zelf die eigenlijk naar Wijdemeren zou moeten verhuizen om zo benzine te besparen. Maar ook dat zal in de nulmeting zijn opgenomen.

Uitgelaten

Kennelijk was Jan van Run niet zo heel erg onder de indruk van de nulmeting van Wijdemeren. Hij kende dus geen gouden, geen zilveren, maar slechts een bronzen award toe aan wethouder Abrahamse. Niet iets om zo'n uitgelaten persbericht over te schrijven lijkt ons.

ECO XXI, klinkt als de naam van een paus. Paus ECO XXI.

persbericht

Wijdemeren ontvangt Duurzaamheidsaward

Afgelopen vrijdag 5 juli ontving wethouder Abrahamse een bronzen ECO XXI award uit handen van Jan van Run, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. De award is onderdeel van het duurzaamheidprogramma voor gemeenten, ECO XXI genaamd.

Gemeenten kunnen met het ECO XXI programma systematisch aan de slag met duurzame ontwikkeling op diverse gemeentelijke beleidsterreinen. Het programma start met een nulmeting waarmee de huidige stand van zaken wordt vastgesteld. Op basis van deze nulmeting kunnen gemeenten een award ontvangen van het niveau brons, zilver of goud.

Wethouder Abrahamse: “Goed dat de provincie Wijdemeren ondersteunt op het gebied van duurzaamheid. Vooral wat betreft toerisme en recreatie scoort de gemeente goed. In het najaar zetten we in de vorm van een notitie duurzaamheid de puntjes op de ‘i’ en geven we er verder uitwerking aan.”

Ondersteuning provincie

De provincie Noord-Holland ondersteunt gemeenten bij deelname aan ECO XXI vanuit de economische agenda. Toerisme en recreatie is hierin een belangrijke sector en de provincie wil zich onderscheiden met duurzaamheid. Inmiddels nemen twaalf Noord-Hollandse gemeenten deel aan ECO XXI. Zeven van hen ontvingen eerder al een award en afgelopen vrijdag was het de beurt aan Bergen, Bloemendaal en Wijdemeren.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
RJ/PB
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief