WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Minder Wipkippen
Wijdemeren, wo 18 december 2013

Het college stelt voor het aantal speelplaatsen met speeltoestellen in Wijdemeren terug te brengen van 57 naar 42.

persbericht

Speelplaatsen omgevormd tot natuurlijke speelruimte

Het college van Wijdemeren doet de gemeenteraad een voorstel voor het actualiseren van het gemeentelijke speelruimtebeleid. Aanleiding is de eind 2011 ingezette forse bezuiniging op het budget voor onderhoud en vervanging van speeltoestellen. Daarnaast is de bevolkingssamenstelling in Wijdemeren veranderd. Het aantal (jonge) kinderen in de dorpen neemt af en daarom zijn minder speelplekken nodig.

Wethouder Joost Boermans: ‘Er is in 2011 flink bezuinigd op het budget. Dit dwingt ons om keuzes te maken. Dit doen we door duidelijke normen te hanteren zodat de speelruimten eerlijk verdeeld kunnen worden. Uitgangspunt is om veilige en kwalitatief goede speelruimte te bieden. Daarbij gaat kwaliteit voor kwantiteit. Daarnaast willen we een minimaal aantal speelruimten per kern behouden.’

75 kinderen per speelplaats

In de nota ‘Ruimte om te spelen’ staat een aantal normen voor de spreiding, kwantiteit en kwaliteit van de speelplaatsen. Zo wordt het gemiddelde aantal kinderen per speelplaats gesteld op 75. Per speelplaats komen er minimaal drie speeltoestellen. Natuurlijke inrichting speelplekken Als gevolg van de nieuwe norm stelt het college voor het aantal speelplaatsen met speeltoestellen in Wijdemeren terug te brengen van 57 naar 42. Het college wil de vijftien locaties waar geen speeltoestellen meer komen wel behouden als speelruimte. Een aantal van deze plekken kan samen met kinderen en ouders worden ingericht als een groene ruimte met natuurlijke speelelementen, zoals bijvoorbeeld een boomstam. Voor de inrichting van deze locaties trekt het college een bedrag van 25.000 euro uit. Daarnaast staat het college open voor initiatieven van inwoners om bijvoorbeeld zelf een toestel aan te schaffen.

Mening inwoners

In september 2013 is het burgerpanel Wijdemeren gevraagd mee te denken over de bezuinigingen op de speelplaatsen. Uit de peiling bleek een groot aantal deelnemers natuurlijke speelruimten een acceptabel alternatief te vinden. Ook deelde de meerderheid de mening dat kwaliteit gaat voor kwantiteit. De commissie Maatschappelijke Zaken bespreekt het voorgestelde speelruimtebeleid op 7 januari. Als de raad op 30 januari instemt met het beleid, zal het beleid vervolgens worden uitgewerkt in een werkplan. Dit plan zal tijdens diverse bijeenkomsten besproken worden met bewoners. Het omvormen van speelplekken gebeurt in overleg met de omwonende kinderen en hun ouders.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief