WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bakken, of Geen Bakken?
's-Graveland, di 3 december 2013

Morgenavond spreekt de commissie R en E over de proef met de bloembakken op de Vaartwegen in 's-Graveland, die in totaal begroot wordt op 218.000 euro.

Vrij naar Shakespeare: To Bak or not to Bak, that is the question! Op de agenda van de commissie morgenavond staat fase twee van de bloembakkenproef. Wethouder Jaap van Waveren (DB) is de verantwoordelijke portefeuillehouder, nadat wethouder Gerard Abrahamse (VVD) werd heengezonden.

Bloembakken

In het collegevoorstel dat de wethouder morgen gaat verdedigen staat "dat er een grof stappenplan is opgesteld m.b.t. de voorbereiding en uitvoering fase 2 (Zuidereinde en Emmaweg) en de eindevaluatie van de totale proef 30 km-zone vaartwegen". De kosten van de totale proef worden inmiddels begroot op 218.000 euro.

De insteek van wethouder Jaap van Waveren (DB) is aldus verwoord:

2.1 Het belang van het voortzetten van de proef is groot.
Gezien de besluitvorming door de raad voor het uitvoeren van de proef vaartwegen en de verwachtingen van de bewoners, is het college van mening dat het belangrijk is de proef verder voort te zetten. Dit ondanks de inmiddels hoog opgelopen kosten. Het college vindt het echter van belang om, voorafgaand aan de tweede fase, eerst nog advies in te winnen van uw commissie.

Die tekst wekt enige verwondering gezien de duidelijke signalen van de DB wethouders tijdens de gondelvaarten in Loosdrecht en Kortenhoef, die de opmaat vormden tot het heenzenden van wethouder Gerard Abrahamse (VVD) vanwege de..., sterk opgelopen kosten, die iets minder dan de helft waren van wat er nu door het college voorgesteld wordt.

Weg met die Bloembakken

Op de Facebookpagina Wegmetdiebloembakken loopt de temperatuur inmiddels ook weer flink op. Het college heeft tot nu toe steeds verklaard geen enkele boodschap te hebben aan wat er op de social media geschreven wordt. Tot op zekere hoogte is dat te begrijpen, gezien sommige ongeremde uitingen die daar te vinden zijn. Maar anderzijds, de pagina wordt "geliked" door 2691 personen. Er staan foto's op van auto's die gemakshalve tegen een bak geparkeerd zijn, er worden schades gemeld en er wordt veel geklaagd over het feit dat de bakken met name 's avonds en zeker bij nat weer slecht te zien zijn. Signalen die ook niet genegeerd mogen worden.

Blij met de bakken

Hoe de bewoners van het Noordereinde en de Koninginneweg inmiddels denken over de bakken bij hen voor de deur is niet breed naar buiten gekomen. Fractievoorzitter Joep Frijdal van de VVD, die op het Noordereinde woont, sprak afgelopen donderdag na de raad zijn tevredenheid over de bloembakken uit in een kort gesprekje met ons.

Actiegroepen, politiek en campagne

De meest uitgesproken recente reactie komt van Hannie Humme op Facebook. Zij legt een verband tussen de actiegroepen, de politiek, en een voorgesteld uitstel van fase 2 vanwege de verkiezingscampagne om in maart minder stemmen te verliezen.

Zij schrijft: "En alleen omdat een paar inwoners van de Einden en de Vaartwegen last hebben van het verkeer voor hun deur? Inwoners die zich via actiegroepen in de gemeenteraad manoeuvreren om dan vervolgens van onze centen beslissingen te nemen die nergens op slaan. Om dan met boter op hun hoofd de wethouder van de coalitiepartij weg te werken. En vervolgens nu vlak voor verkiezingstijd de proef uit te stellen. Dit is echt niet te filmen. Welk raadslid neemt nu verantwoordelijkheid en stelt deze weerzinwekkende praktijken aan de kaak?? We laten ons als burgers toch wel giga in de zeik nemen door een stel actievoerders van Werken aan de Weg en Vereniging EKC. Ze moesten zich schamen met hoofdletters."

Voor de statistiek: Alle partijen stemden voor de proef met de bloembakken, behalve het CDA. Liesbeth Siderius sprak onlangs haar twijfels uit over de proef. DB, VVD, PvdA, GL en D66 steunden de proef tot nu toe volledig. Leden van de actiegroepen WADW/VBEKC hebben deze raadsperiode zitting genomen in, c.q. zich later aangesloten bij de fracties van DB en D66.

Ongeval zaterdag

Zaterdagmiddag reed een Landrover de brugleuning van de brug in het Zuidereinde voor Trompenburgh er finaal vanaf. De leuning doorboorde de auto en verwondde een kind in de auto. De auto was aan de rechterkant compleet naast de brug gereden. (Zie de website regio14.nl voor foto's) Een merkwaardig ongeval, dat hopelijk niet misbruikt wordt in de discussie van morgenavond.

Dossier Verkeer 's-Graveland

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief