WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Warboel Tussen de Dijken
Loosdrecht, do 22 november 2012

Vanavond besluit de raad over het bestemmingsplan Tussen de Dijken. Dat wordt een lastig verhaal als het gelijkheidsbeginsel wordt toegepast.

In het huidige bestemmingsplan zit een strook van 350 meter met de bestemming natuur en water. Op die strook mocht niets gebeuren. Geen bouw- of andere activiteiten. De heer Ockhuizen bouwde er toch en nam het terrein in gebruik in strijd met de bestemming. In het huidige bestemmingsplan wordt die bouw gelegaliseerd.

Kap en Bouw in Natuurgebied

In 2011 heeft de heer Ockhuizen zonder vergunning bomen in het natuurgebied gekapt en is hij begonnen met de bouw van recreatiehuisjes. De gemeente legde de bouw toen stil, waarna een lange procedure langs de bezwaarschriftencommissie en de rechter begon. De rechtbank stelde voor om mediation in het conflict toe te passen, hetgeen door de heer Ockhuizen en de gemeente aanvaard werd.

Illegale kap tijdens mediation

In afwachting van het besluit over het bestemmingsplan Tussen de Dijken werd de mediation tijdelijk stop gezet. Tijdens die schorsing heeft de heer Ockhuizen toch nog weer drie huisjes gebouwd. In februari zond de gemeente de heer Ockhuizen een aankondiging dat er een dwangsom betaald zou moeten worden als hij de huisjes niet zou verwijderen. De heer Ockhuizen was niet onder de indruk, want op hetzelfde tijdstip kapte hij op een ander perceel nog eens 200 m2 bos zonder vergunningen. Intussen wacht de procedure op het besluit van de raad over het bestemmingsplan.

Omvang huisjes verdubbeld

In het huidge bestemmingsplan mogen de bouwsels zes m2 groot zijn met de bestemming berging. Het college stelt voor om daar twaalf m2 van te maken. Dat vraagt om moeilijkheden, want een bouwsel van 12 m2 is te bewonen als recreatiewoning, iets wat met 6 m2 toch minder aantrekkelijk is.

Ingewikkeld debat

Het debat over het bestemmingsplan was in de commissie al ingewikkeld met discussies over een bufferstrook van 100 m of 50 m. Met de bovengenoemde warboel van illegale activiteiten, dwangsommen en een hangende mediation is het er niet eenvoudiger op. De raad zal veel wijsheid moeten betrachten.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief