WIJDEMEERSE WEBKRANT
Ter Sype-Vliegveld 11-1
Hilversum, do, 22 november 2012

Wethouder Lon Jooren-van der Boor gisteravond tegen de raadsleden: 'Een convenant is niet getekend en dat gaan we ook niet tekenen'.

De Hilversumse raadscommissie Ruimte boog zich gisteravond over het raadsvoorstel van het Hilversumse college om de weg vrij te maken voor de nieuwbouwwijk Ter Sype in Nieuw Loosdrecht. Er hadden zich maar liefst twaalf insprekers gemeld. Die hadden samen ruim een uur nodig om hun zegje te doen af en toe kort onderbroken om de raadsleden een vraag te kunnen laten stellen. Daardoor was er geen tijd om het raadsvoorstel te behandelen. Dat werd uitgesteld tot 18 december. De raad zal zich in januari over het voorstel buigen.

Iedereen gaat erop vooruit

De avond begon met een presentatie over het raadsvoorstel. Dat komt er op neer dat de grasbaan die gericht is op Ter Sype komt te vervallen. In ruil voor dat verlies krijgt het vliegveld een verharde baan. Een grasbaan geeft veel herrie vanwege de weerstand. Een verharde baan vermindert het geluid, mede omdat de toestellen sneller vaart hebben en dus ook sneller kunnen opstijgen. Er werden geluidscontouren getoond die over de hele linie gelijk of beter zijn dan de huidige. Circa 1000 woningen in Hilversum gaan erop vooruit. Slechts twee postzegelgebiedjes in de natuur krijgen iets meer geluid.
Het college van Hilversum vindt:

  • Dat Ter Sype er moet komen.
  • Dat Wijdemeren de verharde baan moet betalen.
  • Dat de verkeersafwikkeling niet over Hilversums grondgebied mag plaats vinden.

Elf tegen Eén

Elf van de twaalf insprekers namen geharnaste posities in tegen het raadsvoorstel. Sommigen vanwege de geluidsoverlast van het vliegveld, waabij vooral de parachutisten en de helicopters als grote schuldigen werden aangewezen. Anderen vanwege de verwachte verkeersoverlast van de woonwijk ter Sype. De meesten hadden bezwaar tegen beide aspecten. De insprekers kwamen zelfs uit Utrecht, waar zij op een volkstuincomplex hinder ondervinden van het gezoem. Ook uit Tienhoven en De Bilt (Hollandse Rading), maar vooral uit Hilversum Zuid. De heer Lemmen van Natuurmonumenten trok fel van leer omdat de investeringen van NM in het Noorderpark bedreigd worden door lawaai en zware vliegtugen. Ook de broedplaats van de zwarte stern wordt bedreigd.

De Bilt

Een opvallende inspreker was een raadslid uit De Bilt. Hij beklaagde er zich over dat er geen overleg was met zijn gemeente bij het maken van dit raadsvoorstel. "U maakt een raadsvoorstel alsof u op een eiland woont. Wij krijgen veel verkeer erbij, maar dat moet u niet bij de buren over de schutting gooien. Ik beschouw dit als een oncollegiale handeling." Overigens klaagden alle insprekers over de ontbrekende aankondiging van deze commissievergadering.

Beschuldigingen G&E

Eén inspreker schaarde zich achter de cconclusies van het Hilversumse college. Directeur Polderman van projectontwikkelaar Lithos, die Ter Sype wil bouwen. De artikelen in de Gooi en Eemlander van de afgelopen dagen hadden hem onaangenaam getroffen, vooral de daarin gebezigde kwalificaties als "het stiekeme lobbyen", "de speculantenlobby" en "het geheime convenant". Wij zijn een fatsoenlijk bedrijf dat integriteit hoog in het vaandel heeft staan. Hij onderstreepte dat Wijdemeren, het vliegveld, Hilversum en zijn bedrijf afspraken hebben gemaakt die leiden tot een win win situatie voor alle deelnemers.
Wijdemeren was afwezig in deze inspraakronde, terwijl Lithos best een steuntje in de rug had kunnen gebruiken tegen de overmacht. Bovendien werden er enkele vragen gesteld die alleen door Wijdemeren beantwoord kunnen worden. Die bleven nu in de lucht hangen.

Niemand gezien


Onder dit balkon zaten de insprekers.
Althans, dat nemen wij aan, want we hebben geen inspreker gezien.

De raadszaal van Hilversum bestaat uit twee balkons vanwaar je de helft van de raadszaal kan overzien. De andere helft zit buiten je gezichtsveld en onder je. Zo ook alle insprekers van vanavond. Er was een inspreker van "Geen herrie op de hei", die met kinderspeelgoed illustreerde wat het gevolg van grotere vliegtuigen was. De overkant had er vol zicht op. Wij moesten het de hele avond doen met een audioverslag waarvan de kwaliteit af en toe zeer te wensen overliet. Dudok bouwde een mooi gebouw, maar een publieke tribune was niet zijn ding. De tribune van Wijdemeren is soberder, maar tien keer doelmatiger.

Dossier Ter Sype- Vliegveld

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief