WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing Rijksmonumenten
's-Graveland, do 15 maart 2012

De Historische Kring In de Gloriosa ('s-Graveland-Kortenhoef-Ankeveen) organiseert een lezing over twee rijksmonumenten.

ingezonden bericht

Lezing door de heer W.J. Kozijn,
over de kerk en pastorie aan het Noordereinde in ’s-Graveland.

De laatste burgemeester van de voormalige gemeente ’s-Graveland, de heer W.J. Kozijn, zal op dinsdag 20 maart 2012 - aanvang rond 21.00 uur - een lezing houden over het kerkgebouw en de pastorie van de PKN Hervormde Gemeente aan het Noordereinde in ’s-Graveland.

De lezing wordt gehouden in Het Achterom, het gebouw achter de R.K. Antoniuskerk, aan de Kerklaan in Kortenhoef. Vooraf houdt In de Gloriosa, historische kring Ankeveen, ’s-Graveland en Kortenhoef, haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Rijksmonumenten

Het kerkgebouw en de pastorie zijn in 1658 ontworpen door Daniël Stalpaert (1615-1676). Deze Nederlandse architect werd op 33 jarige leeftijd benoemd tot stadsbouwmeester van Amsterdam en heeft de grote stadsuitleg van 1663 uitgevoerd. Hij ontwierp onder andere de Leidsepoort en de Utrechtsepoort, het Scheepvaartmuseum en verscheidene kerken, waaronder de Amstelkerk en “onze” Nederlands Hervormde Kerk aan het Noordereinde.

Het kerkgebouw en de pastorie zijn geklasseerd als Rijksmonument.
De kosten die gemaakt worden om beide gebouwen in een goede en zo oorspronkelijk mogelijke staat te houden, vormen een zware financiële last voor de kerkgemeenschap. Om die lasten te verlichten en om er voor zorg te dragen dat beide gebouwen ook in de toekomst voor de PKN Hervormde Gemeente, maar vooral ook voor de hele ’s-Gravelandse gemeenschap, in goede staat te houden, is de Daniël Stalpaert Stichting opgericht. De heer Kozijn heeft zijn lezing eerder voor deze – zeer actieve - stichting gehouden. Het was zo boeiend, interessant en leerzaam, dat enkele aanwezigen van toen, opnieuw aanwezig willen zijn.

Lid worden

De toegang tot deze lezing is gratis voor alle leden van de historische kring.
Als u geen lid van deze kring bent, kunt u dat aan de zaal worden.
Aan het lidmaatschap zijn enkele kosten verbonden - € 15,00 per kalenderjaar - en vele voordelen.
U ontvangt vier uitgaven per jaar van het periodiek, over de geschiedenis van (enkele van) de mooiste dorpen van Nederland. Voorts steunt u het doel van de vereniging en helpt mee om de fraaie verzameling voorwerpen en geschriften te onderhouden. U kunt die verzamelingen eens bekijken in ons mooie verenigingsgebouw aan de Kerklaan in Kortenhoef. Het zal u nogmaals het goede gevoel geven, dat u ongetwijfeld al zult krijgen, bij het bijwonen van de (algemene ledenvergadering en) de lezing.

Voor In de Gloriosa, historische kring Ankeveen, ’s-Graveland en Kortenhoef, Kerklaan 89, 1241 CL Kortenhoef. Iedere woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur inloopavond. Mail: hkgloriosa at hetnet.nl; website www.hk-kortenhoef.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief