WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bussum en Villa Primair
Wijdemeren, za 11 februari 2012

Hoe moet Bussum uit Villa Primair? Wie gaat betalen? Waarvoor? Het lijkt wel op de EU en Griekenland. Onbekend terrein. Terra incognita.

In De Zijlijn

Bussumse Grieken

Wie afgelopen dinsdag de discussie in de commissie Maatschappelijke Zaken volgde moet het zijn opgevallen. In de kwestie Villa Primair vervult Bussum de rol van Griekenland.

Villa Primair is het overkoepelend orgaan dat het bestuur vormt van openbare scholen in de regio. Enige tijd geleden fuseerde Primair (zoals het toen nog heette) met Stiboge, net zo'n stichting, maar dan voor openbare scholen in Gooi en Eemland. Vandaar de 'ge' op het eind van de naam.

Na de fusie kreeg de gefuseerde stichting de naam Villa Primair. Waar dat Villa op slaat? Geen idee. Doet me denken aan die mediterrane Villa Felderhof. Maar dat terzijde.

Alras na de fusie kwam de nieuwe Villa Primair directeur erachter dat Stiboge in de aanloop naar de fusie de boel belazerd had. Boekhoudfraude. Niets meer en niets minder.

De betrokken gemeenten gaven dat met meel in de mond aarzelend toe, want het is niet leuk als zoiets in je samenwerkingsverband gebeurt. Bedragen worden ook niet genoemd. Gaat het om 10.000 euro of om honderd keer meer? Voor het Bussumse gemeentebestuur was de kwestie voldoende reden om uit het samenwerkingsverband te willen stappen. Zonder enig overleg met de andere deelnemende gemeenten. Zomaar. Niet erg handig van die Bussumse bestuurders.

Tijdens de commissievergadering meldde wethouder Joost Boermans dat er hier sprake is van een primeur. Een Primair primeur. Nog nooit stapte een gemeente uit een samenwerkingsverband op deze manier. Als éénzijdige actie. Er bestaat geen jurisprudentie en er zijn geen regels voor.

De treffende gelijkenis met Griekenland begint zich al op te dringen. Bij de vorming van de EU en de invoering van de Euro was iedere lidstaat die zijn eigen naam kon spellen van harte welkom. Daarna vertrouwde men elkaar door dik en dun. Toezicht was niet nodig. Het ging goed met de euro en met de EU. Toch?

Zo ook met Primair. De scholen floreerden en de fusie met Stiboge moest het samenwerkingsverband groter en hechter maken. Toezicht was niet nodig... Toch?

Tot de fraude aan het licht kwam en het er naar uitzag dat de deelnemende gemeenten moesten gaan betalen. Bussum maakte gauw dat men wegkwam. De anderen zitten met de gebakken peren. Lekker samenwerkingsverband. Net de EU en Griekenland.

Niemand weet hoe Griekenland uit de EU moet gaan. Niemand weet hoe Griekenland uit de euro moet stappen. Niemand weet hoe Bussum uit het samenwerkingsverband kan. Niemand weet hoe het met de schuld als gevolg van de fraude moet. Het is gemakkelijker om zo'n samenwerkingsverband in te stappen, dan er weer uit te gaan. Daar had kennelijk even niemand over nagedacht.

We gaan het nog beleven. Bussum procedeert tegen de rest over kosten, overname van personeel en gebouwen, etc. Ziet u het voor u? De ene gemeente voor de rechter tegen de anderen.

En dan zwijgen we er nog maar over dat Bussum, Naarden, Muiden en Weesp eerdaags één gemeente vormen. Bussum met zijn eigen scholen en personeel en de anderen...

Boeiende tijden. Als het onderwijs maar niet onder dit gesteggel lijdt. De kinderen en onderwijzers kunnen er niets aan doen.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief