WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nynke Laverman bij KadDijk
Kortenhoef, do 13 december 2012

Op 10 januari a.s. staat fadozangeres Nynke Laverman op de planken bij Kunst aan de Dijk in het Oude Kerkje in Kortenhoef.

persbericht

Concert Kunst aan de Dijk presenteert:
Koningin van de Friese fado: Nynke Laverman

Ze woont in de Friese taal, maar als zangeres heeft Nynke Laverman geen vaste woon- of verblijfplaats. Op 10 januari a.s. staat ze op de planken bij Kunst aan de Dijk in het Oude Kerkje in Kortenhoef. Verschillende landen en culturen komen samen in de liederen van deze nomade in de muziek.

Nynke Laverman komt uit een klein dorpje in Friesland, studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam en vond het jaar daarop de Friese fado uit. Haar debuutalbum bestond uit gedichten van J.J. Slauerhoff die zij zong op muziek uit de Portugese fadotraditie. Sindsdien heeft ze een lange weg gegaan. Met elk volgend album zocht ze naar muzikale vernieuwing en verdieping. Ze liet zich inspireren door verschillende landen en culturen, waaronder Mexico (De Maisfrou) en Mongolië. Haar album Nomade werd in 2010 bekroond met een Edison. In datzelfde jaar ontving ze de Friese Popprijs.

Vervreemding en herkenning

Nynke’s poëtische teksten en veelkleurige composities zorgen voor zowel vervreemding als herkenning. Ze kan woest zijn als het ruige landschap van Mongolië, droef als een dolende ziel op de steppe en kwetsbaar in haar verlangen naar thuis. Een Mongools wiegeliedje wisselt ze moeiteloos af met een Portugese fado – in het Fries, dat blijft. Haar voorstelling is krachtig, overdonderend maar ook ingetogen, persoonlijk en kwetsbaar

Akoestische bezetting

In Kortenhoef speelt Nynke werk van verschillende albums, inclusief haar nieuwe album Alter dat begin 2013 wordt gepresenteerd. Ze speelt in een kleine, akoestische bezetting, met begeleiding van Astrid Haring (harp) en Reyer Zwart (bas/gitaar). Vanwege de verwachte grote toeloop verzoeken we belangstellenden te reserveren.

Plaats: het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef
Datum en tijd: 10 januari 2013, 20.15, kerk open 19.30 uur
Entree: € 20,00 inclusief een glas wijn in de pauze; donateurs € 15,00
Meer informatie: www.kunstaandedijk.nl

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief