WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Kern van Wijdemeren
Wijdemeren, wo 7 september 2011

Vanavond werd langdurig gesproken over het visiedocument De Kern van Wijdemeren, waarin op het gebied van toerisme de lijnen worden uitgezet.

Update 8-9-2011, 22.18, foto's toegevoegd.

Voor en tegen Vaart in de Vaart


Sjors Chambonné

De heer Blom, 't Anker

Tim Emmelot, Ottenhome

Het debat werd geopend met drie insprekers van Samen Sterk, Chamboné, Blom en Emelot. Die pleitten voor ligplaatsen voor (passagiers)schepen langs de Vecht, lussen en rondjes om te varen en meer hotelkamers. Zij werden gevolgd door de heer Van den Hoek die namens de watersporters ook een groter vaargebied wilde. De heer De Ridder uit Kortenhoef kwam met een lumineus voorstel. De brug in de N201 naar de Wijde Blik moet vervangen worden. "Maar er een aquaduct van en gebruik de vrijkomende grond om het strandje aan de Zuwe te verbeteren. Hekkensluiter was de heer Den Hartog die namens de aanwonenden langs de 's-Gravelandse Vaart verklaarde dat men daar mordicus tegen de VidV (Vaart in de Vaart) plannen is. Men is bang voor schade aan beschoeiingen en funderingen en voor lawaai van passerende boten. De vraag werd gesteld wie eventuele schade gaat betalen.


De heer v.d. Hoek, watersport

De heer de Ridder, Watersport Kortenhoef


De heer Den Hartog, aanwonenden

Aanvullingen D66


Nanne Roosenschoon, D66

Aansluitend kreeg Nanne Roosenschoon (D66) de gelegenheid om aanvullingen van D66 op het visiedocument toe te lichten. D66 deed twwe aanbevelingen. Meer de nadruk op de natuurgebieden van Wijdemeren en die toegankelijker maken voor wandelaars en fietsers. Bovendien wil D66 alle instanties die zich met het gebied bezighouden (Plassenschap, Waternet, Natuurmonumenten, de gemeente,etc.) bundelen in een bestuur dat een "regionaal park" beheert.

Itrovator, raar woord

Daarna was het de beurt aan de raadsleden om in één termijn hun mening te geven over het visiedocument. Alle fracties waren positief over het document. Ook de bijdrage van D66 werd alom gewaardeerd. In het debat dreven een aantal punten boven waar het college aandacht aan zal moeten geven. Michiel van Balen (VVD) opende de rij. Zijn partij had een avond met ondernemes georganiseerd over het visiedocument. Hij vond de visie een goed begin. Hij sloot zich aan bij de insprekers die pleitten voor meer hotelkamers en meer verblijfsrecreatie. Theo Reijn (CDA) wees erop dat Wijdemeren nergens op internet te vinden is als het om toerisme gaat. " Itrovator is een raar woord dat verboden moet worden", aldus Reijn. (Itrovator is de nieuwe gewestelijke VVV.) De angst van de aanwonenden van de Vaart is in zijn ogen terecht.
Felix Flameling (GL) herhaalde enkele malen dat hij het collegestuk "leuk" vond. Hij staat positief tegenover de VidV plannen, maar vraagt zich af waar het geld vandaan moet komen. De kern van Wijdemeren is volgens hem niet de watersport, waar nu de nadruk op ligt, maar de natuurgebieden. Fietsers en wandelaars zijn volgens hem in de visie onderbelicht.

Verkeer


De WIJ fractieassistenten, Michael Kulkens (links) en Mario Wouters.

Michael Kulkens (WIJ, v/h PvdA) gaf een eigen draai aan de discussie. Hij zei dat verkeer het probleem is. "Lastig om Wijdemeren binnen te komen." :aldus Kulkens. Over toerisme en het visiedocument deed hij geen uitspraken. Patricia Mossinkof (D66) deelt de zorgen van de aanwonenden aan de vaart. Zij vond het N201-aquaduct een goed idee en pleitte ook voor meer verblijfstoerisme en meer hotelkamers. Emile Bakker (DB) zette vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van de plannen, alsmede het draagvlak, met name rond VidV, dat in het stuk van het college "de ruggengraat" van de visie genoemd wordt. Dat de burger pas op 15 september (een infoavond) bij de discussie betrokken wordt stoort DB. Bakker stelde aansluitend voor om een rondweg aan te leggen van de Loodijk naar de Vreelandse Weg langs de dijk van de Horstermeer, en daar dan een vaart langs te leggen.

Jan Hermans (PvdA) sloot het debat af. Ook hij zette vraagtekens bij de financiering en vroeg zich af of recreatie op dit moment wel de eerste prioriteit van Wijdemeren is, gezien de krappe financiële situatie waarin de gemeente verkeert. Over VidV en de terugkeer van de Reevaart in Nederhorst was hij kritisch. Hij pleitte voor betrekken van de burgers bij het maken van de plannen.

Niemand weet hoe mooi het hier is.


Burgemeester Martijn Smit

Burgemeester Martijn Smit was alle aanwezigen die iets gezegd hadden over het visiedocument dankbaar voor hun betrokkenheid. Hij zei dat iedereen die in Wijdemeren op bezoek komt het prachtig vindt, maar dat niemand het daarvoor wist dat het zo mooi was. Dat moet in zijn ogen veranderen. Overigens is het visiedocument een stuk waarvoor de aanzet is ontstaan tijdens een dag op de hei met college en raad eind vorig jaar. Hij verklaarde graag nog eens onder vier ogen met de insprekers aan tafel te willen zitten. Aan de raad vroeg hij om duidelijke opdrachten en kaders, nadat het college eerst een nieuw document heeft gemaakt waarin de opmerkingen van vanavond verwerkt zijn.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
wisselend
16 gr.
windkr. 4