WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Geen bootje in de Vaart?
's-Graveland, ma 31 oktober 2011

Van AGV mogen aanwonenden geen bootje in de 's-Gravelandse Vaart leggen. Twee vroegen dat aan, maar kregen nul op het rekest.

Dossier Vaart in de Vaart

ingezonden brief

Vaart in de Vaart, maar niet voor aanwonenden?!

Zoals op de informatieavond op 17 oktober jl. duidelijk is gebleken kent het wensbeeld Vaart in de Vaart zowel voor- als tegenstanders onder de aanwonenden van de ’s-Gravelandse Vaart. En hoewel die avond veel informatie werd gegeven blijkt de informatie niet compleet en op een cruciaal punt zelfs onvolledig.

Volgens de huidige regelgeving van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vechtstreek (AGV) is het niet toegestaan ligplaats te nemen aan de ’s-Gravelandse Vaart. Hier is sprake van een zogenaamde rode oeverzone. Dat is voor iedereen na te gaan via de website van AGV. Klik op de homepage www.agv.nl op ‘regels’ en daarna op ‘vaarregels’. Daar is het document AGV-1 te downloaden waarin precies is vastgelegd wat wel en niet is toegestaan in het gebied waar AGV verantwoordelijk is. Dit gebied omvat ook de ’s-Gravelandse Vaart. Een ontheffing dient te worden aangevraagd bij Waternet, de uitvoerende instantie van AGV.

Twee aanwonenden hebben dit recent bij wijze van proef gedaan en hebben beiden te horen gekregen dat zo’n ontheffing niet zal worden verleend. Dus geen (legaal) bootje voor de deur voor aanwonenden. Maar mogelijk wel bootjes langs de (achter)deur van recreanten. Wel de lasten, maar niet de lusten! Of je nou voor- of tegenstander bent van openstelling van de vaart, dit is wel belangrijke informatie! De gemeente had dit behoren te weten.

Onlangs heeft het college van B&W van de gemeente Wijdemeren haar visiedocument ‘De kern van Wijdemeren’ openbaar gemaakt. Daarin zijn grote delen van het wensbeeld Vaart in de Vaart overgenomen, met als voornaamste punt de openstelling van de ‘s-Gravelandse Vaart. Dit roept op z’n minst de vraag op in hoeverre het college nog kan volhouden geen mening te hebben over het wensbeeld en het openstellen van de vaart. Hoe ‘onafhankelijk’ is de gemeente Wijdemeren nog inzake de openstelling van de vaart. Daar maken aanwonenden zich zorgen om. Er moet een zorgvuldige afweging van belangen plaatsvinden. Laten we hopen dat de ingestelde klankbordgroep daar een goede bijdrage aan kan leveren. Maar dan wel op basis van juiste en volledige informatie.

Frits den Hartog
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
16 gr.
windkr. 3