WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Geen nieuwe Buitenkunst!
Wijdemeren, zo 6 november 2011

Cor Koster concludeert dat Wijdemeren in haar tienjarige bestaan nog nooit geld heeft uitgegeven aan nieuwe buitenkunst. Hij doet een voorstel.

ingezonden brief

Kunst

Dankuwel, voorzitter - want zo begint iedereen altijd in raad en commissie als men het woord krijgt. Ik wil dit jaar in mijn algemene beschouwingen slechts één onderwerp aanroeren: kunst. En wel alleen de kunst in de openbare ruimte.

Zoals u weet heeft deze raad in 2009 een kunst-en-cultuurnota geproduceerd. Van de ideeën daarin is voorzover ik weet niets terecht gekomen. Niet vreemd trouwens, want deze raad is beter in het maken van nota's dan in het toezien op de uitvoering. In die nota staat bijvoorbeeld dat de cultuuragenda in 2011 operationeel moet zijn. Heeft u er iets van gemerkt? Ik niet.

Het Wrak

Misschien herinneren sommigen van u zich dat er bij de geboorte van Wijdemeren, in 2000, enige opwinding ontstond bij burgers in Nederhorst den Berg omdat een 's-Gravelandse wethouder de bewoners van die gemeente "kunstklootzakken" genoemd had. De Bergers hadden geen geld over voor kunst, en hij - of liever gezegd: 's-Graveland - wèl. Welnu, ik mag constateren dat de Bergers het in elk geval gewonnen hebben in Wijdemeren: alle beelden die men vindt in onze gemeente dateren uit de periode dat de verschillende kernen nog zelfstandig waren. De gemeente Wijdemeren heeft nooit een cent uitgegeven aan kunst op straat.

Toch hebben we echte kunst in de openbare ruimte. Vlak bij de plaats waar wij nu vergaderen staat het schitterende beeld "Motorwrak". Elke keer als ik er op mijn motorfiets langs rijd, denk ik: ja, dat kan er overblijven van mijn mooie motor als ik niet voorzichtig genoeg rijd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kijk, voorzitter, daar is kunst voor. Het maakt je bewust van dingen…


Het Motorwrak, met de Yamaha van de auteur

Even verder, op de rotonde, is misschien wel het mooiste monument in Wijdemeren. Ik weet niet wie dat bedacht heeft, maar dat water met dat roeibootje er in… elke keer dat ik er langs rijd springt mijn hart op en kijk ik er even naar. Het geeft de essentie van onze gemeente weer in zijn simpelste vorm: water ... bootje... Totdat ik natuurlijk het Motorwrak zie, en bedenk dat ik maar beter op het verkeer kan letten.

Ik heb onlangs een poosje rondgereden in onze gemeente, op zoek naar beelden. Ze zijn er wel, maar altijd klein en altijd verstopt. Er moet ergens een beeldentuin zijn - de beeldentuin van 't Hoen, een privé-initiatief - maar die heb ik niet kunnen vinden. Misschien moet de gemeente eens wat richtingsborden plaatsen.

Prijsvraag

Voorzitter, ik rond af. Ik kom straks met een motie waarin ik de gemeente oproep om aan het verlies op het dorpscentrum Loosdrecht (op dit moment 1.1 miljoen) en aan alle verliezen die de gemeente in de toekomst nog gaat lijden, een percentage toe te voegen : 1%. Voorts stel ik voor om dat bedrag te besteden aan een jaarlijkse prijs voor het ontwerpen van een monument in de gemeente. Niemand merkt of een verlies één procent meer of minder is, en een percentageregeling ten behoeve van de kunst is heel normaal in gemeenten.

De prijsvraag is bedoeld voor beginnende kunstenaars of zelfs gewone burgers, waarbij dat schitterende monument op de rotonde (water met bootje) als voorbeeld dient. Dat hoeft niet veel te kosten… de gemeente kan een limiet stellen aan de uitvoeringskosten, en eisen dat het te maken moet zijn door Openbare Werken.

Ik hoor u al roepen: "Ja, maar de kosten van het beheer in de volgende jaren… dat heeft u niet meegenomen…". Toch wel! In de begroting voor volgend jaar staat dat de uitgaven voor "beheer kunstbezit" viermaal zo hoog zijn als dit jaar. Geen raadslid dat daar een vraag over gesteld heeft, dus dat vindt iedereen "normaal". Nou ja, dan kan dit er ook nog wel bij…

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift

Ik meen het serieus: dat bootje in het water op de rotonde… één van de mooiste rotondekunstwerken die ik ken. En ja, ik weet dat "Motorwrak" officieel "Tuinbeeld" heet, in de volksmond "De Koe", en dat het gemaakt is door Pieter V.J. van Velzen die als beeldhouwer, kunstschilder en glazenier werkte en woonde o.a. aan de Nw. Loosdrechtsedijk 88 waar het beeld oorspronkelijk in de tuin stond. Dat staat namelijk op het bordje bij het beeld.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
C. Koster
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
13 gr.
windkr. 2