WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Inovum: Beloofd is beloofd?
Kortenhoef, za 28 mei 2011

Henk Stuyver heeft namens de ouderenbonden PCOB en KBO gesproken met Inovum over de verhuizing van bewoners van Oudergaard naar Veenstaete.

DB raadslid Ria Hennis stelde schriftelijke vragen aan het college over de verhuizing van bewoners van Oudergaard naar de nieuwbouw van Veenstaete. Het blijkt dat Inovum nieuwe regels hanteert, waardoor sommige bewoners het financiëel niet kunnen opbrengen om in Veenstaete te gaan wonen.

Nog geen antwoorden

Tijdens de raad van afgelopen donderdag kreeg zij geen antwoorden op haar vragen. Wethouder Joost Boermans deelde toen mee dat het college de zaak onderzoekt en in gesprek is met Inovum. In de commissie Maatschappelijke Zaken van komende dinsdag zal het onderwerp uitvoerig besproken worden en zal de wethouder de uitkomst van het gesprek met Inovum laten weten. Er speelt in de vragen van Ria Hennis en in onderstaand ingezonden bericht van Hek Stuyver een cruciale vraag. "Is in de bouwvergunning van Veenstaete sprake van de bouw van een verzorgingshuis of van de woonzorgcomplex?" In het eerste geval is Veenstaete de directe vervanging van Oudergaard. In het tweede geval is het een complex waarvoor andere regels gelden.

Gaan we het meemaken dat er een artikel 19 procedure (dat heet tegenwoordig anders...) gestart moet worden om de bestemming van het gebouw aan te passen aan de wensen van Inovum of aan die van het college? Red. WWK.

Dossier Oudergaard

ingezonden bericht

Dame en Heren, de Heer J.H. Boermans,

Afgelopen dinsdag heb ik een gesprek gehad met de manager van Veenstaete. We hebben onze standpunten uitgewisseld.

Door het management wordt ontkend dat personen om financiële redenen al hebben aangegeven dat zij niet naar Veenstaete kunnen. Gesteld wordt dat het op vrijwillige basis gaat. Wij hebben aangegeven dat we over gegevens beschikken dat dit wel het geval is. Er werd gesuggereerd dat, met gebruik maken van wetgeving, mogelijk de gemeente de problemen kan oplossen. De voorbeelden die gegeven werden, hebben voornamelijk betrekking op de bijstand en deze wet voorziet niet in voorzieningen voor inkomenstekorten.

Op de vraag hoe het mogelijk is dat de huur en servicekosten in de berekeningen van de financieel planner hoger is dan gepubliceerd op internet, kon geen antwoord gegeven worden.Bij het management was geen kennis aanwezig om de gevolgen hiervan te overzien.

Op mijn opmerking dat, op basis van de gegevens van de financieel planner, niemand huursubsidie krijgt, werd min of meer geschokt gereageerd. Dit betekent namelijk dat geschat meer dan 50 % van de huidige bewoners om financiële redenen niet naar Veenstaete kan.

Binnen 1 week dient het management aan ondergetekende uitsluitsel te geven over welke huur in rekening gebracht gaat worden.
Mijn conclusie is wel dat de zorgvuldigheid ver zoek is, want of de bewoners zijn verkeerd voorgelicht, of het publiek wordt via internet met een te lage huur gelokt.

Op mijn opmerking dat Veenstaete een flatgebouw is, werd gereageerd met:"Dit is onjuist, het is een zorgflat".Maar toegegeven werd dat iedereen een flat kan huren en de zorg apart moet worden ingekocht. Echter, als de zorg boven niveau 4 uitkomt, worden personen niet toegelaten in Veenstaete. Conclusie:Het is een flatgebouw.

Volgens het management is Veestaete eigendom van Inovum dit in tegenstelling tot de Emtinckhof. De laatste is eigendom van een woningbouwvereniging.

Verder heb ik gememoreerd dat een onderzoek is gestart op welke gronden de (bouw- red. WWK) vergunning is verleend. Uit mij bekende gegevens is er een vergunning verleend voor de bouw van een verzorgingstehuis voor bejaarden en niet voor een flatgebouw.

Volgende week heeft het management een afspraak met de wethouder om de gerezen problemen te bespreken.

Namens de PCOB en de KBO heb ik een dringend beroep gedaan op het management om alle bewoners in Veenstaete op te nemen, ongeacht hun financiële positie en gezondheid, want hen is jaren beloofd dat zij een plek zouden krijgen in Veenstaete. Belofte maakt schuld.

Henk Stuyver AA voorzitter KBO

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
15 gr.
windkr. 4