WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
KBO en PCBO rekenen voor
Kortenhoef, wo 13 juli 2011

Henk Stuyver, voorzitter van de KBO, legt uit en rekent voor dat de het opheffen van verzorgingstehuizen grote financiële gevolgen heeft.

Henk Stuyver treedt ook op namens de PCBO. (BO staat voor bond voor ouderen.) Hij is accountant van beroep en vindt daarom snel de weg in de cijfers die voor de onderbouwing nodig zijn. Hij schreef een uitgebreid stuk met daarin tal van opties en berekeningen. Zo rekent hij voor hoe een oudere met uitsluitend AOW in de nieuwe situatie in Veenstaete er voor staat, maar ook een oudere met een klein pensioen en een oudere met eigen vermogen.

Hieronder een samenvatting:

Die berekeningen leiden niet tot vrolijkheid. Zo blijkt dat een appartement in Veenstaete een gewone huurflat is waar u zorg moet inkopen, net alsof u in uw huidige huis woont. Bovendien bent u verplicht die zorg bij Inovum in te kopen. U kunt niet meer kiezen met welke thuiszorgorganisatie u in zee wilt gaan.

Problematisch wordt het als uw conditie verslechtert. Dan komt er een moment dat u Veenstaete moet verlaten. U kunt dan terechtkomen in de verpleegafdeling van Inovum. Maar het kan ook gebeuren dat u te slecht bent voor Veenstaete, maar te goed voor de verpleegafdeling. Dan bent u het haasje. U moet uit Veenstaete, maar er is geen voorziening waar u heen kunt.

We gaan ook terug in de tijd waar het eigen vermogen betreft.Heel vroeger moest een oudere eerst zijn eigen vermogen gebruiken, voor hij uit publieke middelen steun kreeg. Met de bekostiging uit de AWBZ verviel deze verplichting. Het vermogen bleef intact. Dat is nu weer afgeschaft. Eerst moet het eigen vermogen opgesoupeerd worden.

Er komt een restaurant in Veenstaete waar diners worden geserveerd voor € 7,50 per keer, ofwel € 225,-- per maand. Uit de berekeningen blijkt dat de groep met alleen AOW niet of weining gebruik kan maken van het restaurant, omdat zij daar geen geld voor hebben. Vrijwilligers of kinderen zullen dus regelmatig moetn komen koken.

Henk Stuyver sluit zijn stuk af met de volgende conclusie:

Conclusie:

Verzorging volgens de nieuwe wetgeving in “Veenstaete “ is alleen mogelijk als u voldoende geld heeft. Terwijl de mogelijkheid tot het verkrijgen van zorg niet anders is dan in uw huidige woning. Ook in Veenstaete is het zo, dat als u teveel zorg nodig heeft dat u moet verhuizen naar een Verpleeghuis.
Als ik de situatie moet beoordelen is mijn conclusie:
We zijn weer 100 jaar terug, de welgestelden kunnen goed voor zichzelf zorgen. Ik vraag wanneer de eerste ARMENHUIZEN weer worden geopend.

Politiek: wordt wakker en neem de verantwoordelijkheid voor de ouderen die deze maatschappij hebben opgebouwd en die wel solidair de kosten van uw gezondheidszorg en opleiding hebben betaald.

Dossier Oudergaard/Veenstaete

bron
KBO/PCBO
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
regen
14 gr.
windkr. 4