WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Horstermeer om de Tafel
Wijdemeren, ma 7 juni 2010

De partijen in het conflict rond de Horstermeer hebben ingestemd met de voorwaarden aan de bemiddeling. Natuurmonumenten is er niet bij betrokken.

Dossier Horstermeer

persbericht

31 mei 2010

Partijen akkoord met bemiddelingsvoorstel

Het Waterschap, de provincie NH en de bewoners van de Horstermeerpolder hebben gereageerd op het bemiddelingsvoorstel van burgemeester Smit van Wijdemeren.

Reacties

Bewoners van de Horstermeer stemmen in met bemiddeling. Ze gaan er vanuit dat de handhaving direct start. Onder voorwaarde dat de eerder verwijderde stuw een nuttige functie heeft in de waterhuishouding, zijn ze bereid deze terug te plaatsen. Ook de Provincie stemt in met bemiddeling, maar plaatst juridische kanttekeningen bij de handhaving. GS zullen reageren op het rapport van professor Schultz en zullen de bevindingen met betrokken partijen bespreken. Het Waterschap stemt ook in met het bemiddeling, maar vraagt aandacht voor het te volgen juridische traject bij handhaving.

Voorbehoud

Burgemeester Smit heeft, gezien het voorbehoud dat bewoners hebben gemaakt over de terugplaatsing van de stuw, gesproken met het Waterschap. Het Waterschap heeft, bij monde van dijkgraaf De Bondt, te kennen gegeven akkoord te gaan met dit voorbehoud. Dit betekent dat over de functie van de stuw in de komende periode nader gesproken wordt tussen die partijen. Ten aanzien van de handhaving, die direct van start gaat, gelden uiteraard de wettelijke kaders en procedurele aspecten.

Eerder overleg

Op donderdag 20 mei jl. heeft burgemeester Smit al gesprekken gevoerd met gedeputeerde Meerhof, dijkgraaf De Bondt en enkele vertegenwoordigers van bewoners van de Horstermeer. Dit waren de heer en mevrouw Zwagerman, de heer H. Stuijver en Marianne Zwagerman. Vervolgens is er nog enkele malen telefonisch overleg gevoerd. De gesprekken vonden los van elkaar plaats.

In deze gesprekken is steeds aangegeven dat het gemeentebestuur van Wijdemeren begrip heeft voor de zorg van de bewoners van de Horstermeer; kennis heeft genomen van het verwijderen van een stuw door bewoners en het door bewoners gestelde ultimatum van 1 juni; afstand neemt van de in het vooruitzicht gestelde acties na 1 juni, i.c. het verwijderen van meer waterwerken door bewoners; kennis heeft genomen van het feit dat het waterschap Amstel, Gooi en Vecht aangifte heeft gedaan tegen het onrechtmatige verwijderen van de stuw.

Burgemeester Smit had partijen verzocht om vandaag, 31 mei, te reageren op zijn voorstel. Dat hebben de betrokken partijen gedaan.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 2